20tilføjet af

Spørgsmål til voksne om stavning!

Hey
Synes folk hakker så meget ned på unge om at de ikke kan stave ordenligt. Men er det virkelig så galt? Var folk virkelig så meget bedre til at stave for f.eks. 25 år siden? Forsøgte at spøge min dansklærer, men hun er for ung til at kunne udtale sig (hun er under 30).
Er der evt. en erfaren dansklærer her på debatten som ved om der er forskel på niveauet i stavemåde, hvis han tog en skolestil frem idag og så sammenlignede med en for 25 år siden? 🙂
Reba [s]
tilføjet af

min erfaring

siger mig at det er kraftigt tilbage med stavning, men også skrivningen står sløjt til.
I gamle dage var det vigtigt, at der blev stavet ordentligt. En sætning som "den der skriver gjort med d, han skal have sin hale smurt(en røvfuld)" Det er jo en sætning der er opstået i gamle dage, men den ville jo aldrig kunne skabes i dag. Ej heller den frygt for hvad der ville ske, hvis der var for mange stavefejl i f.eks en stil.
Min far har fortalt at han var altid meget opmærksom på om hans opgaver var stavet rigtigt i skolen. Det var sjuskeri, hvis opgaven ikke var tjekket flere gange for fejl. Han er 82 år, født i 1926. Så jeg tror nok at vores grænse for stavefejl er rykket. Tag en avis og se på alle de stavefejl, og forkerte sprogformuleringer der er i den. Tendensen er nok mere i dag, at "bare vi kan forstå, hvad der skal stå, så går det nok"
Jeg har hørt for nogle uger siden i radioen, at en af grundene er at vi skriver mange sms,er og laver forkortelser for alt. Så tilsidst ender det med at vores skriftsprog bliver til talesprog.
tilføjet af

Jo, vi var bedre

Desværre har jeg ladet en skriftlig danskbog ligge på arbejdet, ellers havde jeg refereret lidt fra den. Den er fyldt med diktater. Ordene er diktatord for 5. klasse og bogen hedder "skriftlig for 5."
Bogen bruger jeg i undervisning, både overbygning, gymnasialt og voksne(unge) og den er alt for svær for langt de fleste!
Til gengæld har jeg her en læsebog, også for femte og citerer nu fra en af historiernes ordlister:
skrabet
gamacherne
alléen
duperet
borgerskabet
kosteligt
kamferdråber
fakler
husvilde
regiment
taktløshed
kaminen
galocher
tummelumsk
Ordene kan sagtens bruges som staveord i overbygningen i dag.
Dernæst vil jeg sige at ét af staveordene til retskrivningsprøven (fs10) dengang netop var:
Meteorologisk Institut
Det finder du ingen, der kan stave til i dag. Ja, de kan ikke engang sige det rigtigt!
Når jeg screener elever i dag er deres ordlæsning, stavning, ordkendskab og ordforråd forbavsende og katastrofalt lille. Det gælder også elever på de gymnasiale uddannelser.
Så svaret er JA, der er stor forskel på en almindelig 9 klasse dengang og så en 9 klasse i dag. Samtidig vil jeg så også sige: Vi skal ikke alle sammen have en universitetsuddannelse, vel? Sådan var det ikke dengang og sådan er det heller ikke i dag. Forskellen er nok, at dengang var selverkendelsen af ens faglige formåen større end den er i dag.. . . hmnnn...det bliver vist en hel anden diskussion
tilføjet af

Det er tiden

Hejsa reba :)
Jeg vil gerne sige at jeg ikke er lærer, er 53år og skriver rigtigt meget. Da jeg er Sønderjyde og talte med dyb dialekt da jeg var barn, måtte jeg lære sproget på den hårde måde. Det ser jeg nu som en fordel. Dem på 'øen' tror til en vis grad at de er født med det perfekte dansk. Det er de IKKE!
Det jeg ser nu, er at 'nogle' unge tager sms sproget med herind, og det ses tydeligt i deres skrift. Andre bringer deres 'gade sprog' med. Jeg påstår ikke at jeg taler et perfekt dansk. Jeg mærker dog hvor svært jeg har ved at læse en tekst flydende når den er fuld af stavefejl, uden stort bogstav ved start af ny sætning osv.
"Jeg syntes at det er dejligt vejr idag". Den sætning er nutid, men "syntes" er datid. Og den ser jeg utallige gange herinde. "Udemærket" er et ord som ikke findes. Det hedder "udmærket". Vi vænner os til at udtale forkerte ord ved at bruge det ofte. Så tror vi at det er rigtigt, og bruger det på skrift.
Alt det skyldes til en vis grad at man vedtog at indholdet skulle være det vigtigste, og lukkede det ene øje på hvordan man stavede. Jeg tror at det til en vis grader er et spørgsmål om diciplin. Jeg elsker vort sprog og har det lidt hårdt med at se det blive til noget ligegyldigt. Jeg bryder mig heller ikke om hvor gammel den indstilling får mig til at lyde.
"Mig og min kæreste" er udtryk for at vi stiller os selv i forgrunden. JEG er vigtigst, derfor nævner jeg mig selv først.
Jeg håber at du får lidt ud af min 'roman' og at andre har bedre bud ;)
Mvh *VV*
tilføjet af

Ordsprog?

Når vi vil fortælle noget med ordsprog, så bør vi sørge for at de er korrekt?
"Den som staver D i gjort, han/hun skal have sin ende smurt".
Er vi enige?
*VV*
tilføjet af

jeg havde kun til 7 klasse,

og på grund af min fødselsdag i juni, gik jeg ud af skolen som 13 årig.
vi havde en lærer, og en lærerinde, og vi lærte ikke sprog, men naturligvis regning, som ingen lærer i dag.
jeg kom til søs som 16 årig, og blev indkaldt som soldat som 19 årig, på grund af 1 måneds manglende sejltid, kunne jeg ikke komme på kokkeskolen i ålborg. dengang var der ingen der tog hensyn til uddandelse, og soldatertiden var 18 måneder.
jeg hAR senere lært mig selv engelsk, både mundligt og skriftlig, det en forudsæt for mit 16 årige arbejde på thule air base.
idag er der næsten ingen folkeskoleelever der taler engelsk, hvis du følger med her på debatten, så vil du se, at mange afslutter en sætning med NOT, hvor det rettelig hedder RIGHT.
jeg har ingen problemer med at stave de ord du nævner i dit indlæg.
tilføjet af

Forkert

Forkert. Remsen er fra før de millimeterretfærdige ligestillingstider.
Den korrekte sætning er:
"Den, der staver 'D' i gjort, han skal have sin hale smurt"
tilføjet af

tror at

man lagde mere vægt på stavning da jeg var yngre, men jeg har da stiftet bekendtskab med mange på min alder der staver dårligt. Jeg tror mere det er et spørgsmål om flair for stavning. Nogle har det meget let, mens andre har sværere ved at knække koden med endelser osv.
tilføjet af

Det var den rigtige

:-))
tilføjet af

Det er allerede på vej

Der er allerede utrolig meget afsmitning af talesprog i skriftsproget Det bliver også bedømt derefter til de skriftlige eksaminer, skal jeg hilse og sige.

Omvendt er vi også begyndt at udelade de personlige pronimer(stedord), når vi taler f. eks : " ---- kommer nu og . . . ", hvor vi ikke kan høre eller vide hvilken person, der er tale om? Måske vi skulle lave endelserne om på verbet, så vi nærmer os latin?
Jeg kommero
Du kommeri
Han, hun den og det kommera
Vi kommeramo
I kommerate
De kommerano
tilføjet af

Man skal ikke 'spøge' med en dansklærer...

Der hvor det går galt for de unge er når SMS-sproget følger med til tasterne eller kuglepennen...
Plz, sys, ik? osv.
Men ellers går det da nok meeeeget godt, 'ik?'...😃
tilføjet af

Nutidens unge

Jeg tror også at stavningen er værre i dag end dengang. TIL GENGÆLD så kan de unge så meget mere, og der bliver forventet mange andre ting af dem i dag.
De fleste unge kan engelsk mere eller mindre flydende, de kan de lidt ældre ikke. De fleste unge er meget fortrolige med en pc...det halter også ved den lidt ældre generation.
Og vi er efterhånden kommet dertil, hvor pc'en og engelsk er langt mere nødvendig i videre uddanelser og/eller job i fremtiden, end et perfekt stavet dansk. Så set med de øjne er det vel helt ok?
Om sproget går tabt? Hmmmm....måske vi skulle have en snak med dem inde på Christiansborg så de kunne afsætte nogle flere penge til de der vitterlig gerne vil bruge de danske sprog...forfattere, journalister etc...både de garvede og spirerne.
(Og når DET så er sagt, ja, så er det sgu til at brække sig over at der er stavefejl i aviser og andre medier der har "skriverne" på lønningslisten!!! Jeg kan heller ikke have det)
tilføjet af

Generelt

Jeg er ikke dansklærer, men jeg er dog lærer og af den ældre årgang.
Ser man på stavning gennem tiderne er de unges stavning blevet forringet, dette er næppe kun de unges fejl, men også skolens og undervisningens idet der ikke lægges helt så stor vægt på stavning eller grammatik længere til stor skade for det sproglige.
Det kan på sigt desværre også være til skade for den unge idet han/hun derved ofte vil blive bortsorteret i en situation med skriftlig ansøgning til f. eks. et arbejde hvis der er stavefejl eller grove grammatiske fejl.
det er synd det er sådan, men desværre et faktum.
Noget ødelægges nok også af at de unge i dag ikke læser så meget i bøger og lærer derfra, men læser nok mere bl.a. på internettet hvor der bliver skrevt af alle mulige og med alle mulige fejl. Har man set en fejl tit nok tager man den desværre til sig og benytter den selv og er dermed med til at bringe den videre.
tilføjet af

sikke noget vrøvl

at de unge kan så meget mere. Alle i min omgangskreds kan engelsk flydende og de fleste også andre sprog. De fleste under 60 kan bruge en pc - mange af dem endda bedre end de der er langt yngre.
Det er noget skidt, når de studerende på de videregående uddannelser, har brug for danskundervisning og det har de. De kan ikke læse deres undervisningsbøger, har svært ved at skrive fagligt og har store problemer med stavning og grammatik. Der oprettes kurser som aldrig før. Så nej, det er ikke okay.
Der er mange ud over forfattere og journalister, der bruger det danske sprog skriftligt f.eks. både arkitekter, sundhedspersonale, socialrådgivere og lærere. Når de ikke kan udtrykke sig korrekt på et korrekt skrevet dansk, står det skidt til.
tilføjet af

Forkert

Remsen lyder sådan:
Den, der skriver D i gjort, han skal ha' sin ende smurt.
tilføjet af

Ps.

Vi var da blevet helt til grin, hvis vi havde sagt : hale
tilføjet af

Helt uenig

- De er forrygende gode til engelsk. Takket være deres TV-kiggeri, bl.a. Alle syd for Ribe får 12 i tysk.
tilføjet af

og her

bliver du til grin fordi du påstår at det hedder ende....det hedder hale
tilføjet af

Tror du det

He he, kald du det bare en hale. Jeg har kigget efter, jeg har ingen hale.
Jeg overlever sikkert også at blive til grin her.
Men det har altid heddet ende. Det kan du ikke lave om på. Jeg husker det. 😉
tilføjet af

Måske lærerne

har ændret lidt i tidens løb.....:-))
tilføjet af

hale/ende?

Hvorfor har vi mon et 'haleben' og ikke noget 'endeben'?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.