11tilføjet af

Indeling af harddisk i partitioner i BIOS

Hej.
jeg er i gang med at skulle geninstallere min computer, da min harddisk er opdelt i partitioner, men partitionen til styresystemet er for lille til alle programmerne. Dette vil jeg gerne lave om på og ved at man kan gøre det i BIOS. Er der nogen der kan forklare mig mere nøjagtigt hvordan?
tilføjet af

Partionering af Hardisk

Du skal bruge et program der hedder FDISK.
Men få først lavet en opstarts diskette, hvis det altså ikke allerede er for sent.
tilføjet af

I guder

fdisk....nej kære ven du skal bruge et program som hedder Partition Magic....med det kan du ændre størrelsen på dine partitioner.
tilføjet af

hvilket win?

hvis du har win xp kan du klare det hele med din cd. strat din maskine med cd'en i og gå¨den vej så kan du ændre partitioner og alt muligt andet...
tilføjet af

Prøv også...

at kontrollere producentens hjemmeside.
Fx. har Seagate et fortrinligt program.
Dette - og FDISK - er gratis programmer, hvorimod Partition Magic er et forholdsvis dyrt program at købe, men det giver bla. den fordel, at du kan ændre drevstørrelse uden formatering.
tilføjet af

ændring i eksisterende partitioner..

Jeg tror ikke man kan gøre det i BIOS, men nu har jeg heller ikke rodet så meget rundt med det..
FDISK kan ikke ændre størelsen på partitioner, uden at du bliver nød til at slette og formatere dem, så du vil miste al data (med mindre du selvfølgelig tager backup af det) hvis du gør det.
Partition magic er, som en anden nævnte, ret dyrt, men kan klare opgaven uden du skal formatere.
Man kan finde gratisk programmer som også kan ændre i partitionsstørelser uden at formatere (www.download.com - søg efter noget i retningen af partition manager eller sådan noget..). MEN husk på, at der er MEGET risikabelt at gøre.. man kan MEGET let komme til at gøre noget galt, og så kan WWindows ligepludselig ikke finde partitionen.. og så skal du formattere alligevel.. eller være god til at rette fejlen ud.
Så tag backup før du begynder at ændre i partitionsstørrelserne, og vær klar til at måtte installere det hele forfra, hvis noget går galt.
Held og lykke :)
tilføjet af

Jeg har prøvet

Partition magic, men jeg kan ikke rigtigt gennemskue programmet. Da min harddisk blev delt blev det gjort i BIOS. Jeg har alligevel tænkt mig at geninstallere alting, og har dårlig erfaring med XP's reperations og ændrings programmer. Vil gerne starte helt på en frisk. Er der virkeligt ikke en nørd her som kan sige mig hvordan jeg gør det i BIOS?
tilføjet af

Du må huske forkert

I BIOS er det muligt, at du skulle definere, hvilken type disk, du havde monteret - hvis du f.eks. har skiftet harddisk.
Men inddelingen af disken sker ved partition-opdeling. Partition Magic er sådan set OK, hvis du vil beholde indholdet på disken, blot ændre pladsfordelingen mellem partitions - men der er altid en rest-risiko ved dette program. De første udgaver var meget usikre, den aktuelle udgave er relativt sikker.
Hvis du er parat til at starte HELT forfra, kan du boote fra CD'en, gøre klar til installation, og slette de partitions, der er på harddisken. Derefter kan du danne de partitions, du ønsker, formattere dem og installere Windows.
Men det betyder naturligvis, at ALT hvad du havde på disken er VÆK.
tilføjet af

Hmmm

Jammen jeg fik delt min Harddisk i partitioner dengang jeg havde Windows 98, og jeg husker det som noget vi lavede på mørk baggrund. Men du mener at det kan lade sig gøre ved at boote fra XP cd'en?
tilføjet af

Ja, du kan boote fra CD

Og hvis maskinen ikke umiddelbart booter fra CD, hvis du har den i drevet, når du tænder maskinen, skal du muligvis ind i BIOS og sige, at der må bootes fra CD under opstart.
Der er opstartsrækkefølge for boot ved opstart.
Jeg vil normalt gerne have denne rækkefølge:
1. fra diskette (hvis der er én monteret)
2. fra CD (hvis der er én monteret)
3. fra harddisk (hvis hverken diskette eller CD er isat)
Men nogle BIOS vil kun tillade to mulige boot-enheder, og så vil et godt valg for dig være:
1. CD
2. harddisk
Når du så tænder maskinen, skal den boote fra CD, og så skal du få mulighed for at omdefinere partitions - sandsynligvis er du nødt til at slette de eksisterende partitions før du kan definere nye.
De nydefinerede partitions skal så formatteres, og der skal du vælge metode for formatteringen. Her vil et godt valg være NTFS (NT File System). Det er godt til store diske, det er hurtigt, og det er driftsikkert.
De gamle typer FAT (eller FAT12 / FAT16) kan slet ikke bruges til store diske, og FAT32 er ikke god til store diske.
tilføjet af

Er harddisken mere end 3 år?

Hvis den er det så køb en ny harddisk, og fllyt rub og stub over på den nye harddisk. Hvis du ikke gider selv så fåforhandleren tl at gøre det. Det koster normalt ikke ret meget, om overhovedet noget som helt.
Der er (næsten) ingen fordele ved at køre med partitionering på en moderne harddisk.
Når du så har flyttet alting, og det virker, så formater den gamle og brug den til backup.
the old baker
tilføjet af

Det vil jeg prøve

Selv om jeg ikke har nogen stor harddisk er den allerede i NTFS. Bare sådan fordi det gør man jo. Den står allede til BOOT som du beskrev, så det skulle ikke være noget problem at boote fra CD'en.
Tak for hjælpen. Skal nok skrive hvordan det gik. ;-)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.