10tilføjet af

Hvem holder øje med nationalbanken?

Et barnligt og dumt spørgsmål, men jeg spørger altså alligevel!
Hvad ville der ske hvis nationalbanken ville trykke en ordentlig stak penge og fordele til danskerne. 1 mill pr. person. Det ville sætte lidt skup i tingene.
Hvem holder øje med det? De andre lande eller hvad? Hvordan foregår det? Og hvordan er det hele startet? Hvor kom de første penge fra?
tilføjet af

Et godt spørgsmål

Et barnligt og dumt spørgsmål, men jeg spørger altså alligevel!
Hvad ville der ske hvis nationalbanken ville trykke en ordentlig stak penge og fordele til danskerne. 1 mill pr. person. Det ville sætte lidt skup i tingene.
Hvem holder øje med det? De andre lande eller hvad? Hvordan foregår det? Og hvordan er det hele startet? Hvor kom de første penge fra?

Det er ikke svært at indse, hvordan det hele startede. To fisk i bytte for et brød.
Så fik man metaller, og var det praktisk at bruge metal som byttemiddel. f.eks. 5 g metal for 20 fisk.
Vikingerne havde armbånd og halskæder af metal, som de brugte som penge. De nappede et stykke metal af, som de brugte til at betale med efter vægt.
Det var lidt besværligt, så nogle fyrster og f.eks. de romerske kejsere prægede mønter med deres billede på, og så vidste man, hvad de vejede, og det var mere praktisk end at veje metallet hele tiden.
Det varede ikke længe, inden fyrsterne begyndte at snyde med vægten på mønterne, og så var inflationen opfundet.
Der blev også snydt med at smelte andre metaller sammen med guld, uden at det kunne ses.
I det hele taget er pengenes historie også en historie om fup og svindel - både lovligt snyd og ulovligt snyd.
Man begyndte at lave papirspenge, og i starten havde staten en tilsvarende mængde guld, som den seddelmængde, der blev trykt, og den guld blev opbevaret i Nationalbanken.
Sådan er det ikke længere, men Nationalbanken har stadig en guldbeholdning på mange tons guld.
Du kan mere eller mindre glemme, at Nationalbanken udsteder pengesedler for at øge pengemængden, for i dag er det meget mere kompliceret, fordi pengemængden også udgøres af indeståender på konti i banken.
Du har sikkert en form for lønkonto, som der står penge på, men det er ikke i form af pengesedler.
Mange penge i dag, findes derfor ikke som pengesedler og mønter, men i form af data i computere.
Det vil sige, at bankerne også er med til at styre pengemængden i samfundet gennem deres udlånspolitik.
Låner bankerne flere penge ud end de plejer, så forøges pengemængden i samfundet uden om Nationalbanken.
Det er jo ikke i form af mønter og sedler, for hvis du låner 100.000 kr, så går du rundt med det samme antal sedler og mønter, som du plejer og bruger Dankortet.
Det var det der skete under boligboblen, at bankerne forøgede pengemængden i samfundet, og som regeringen undlod at blande sig i.
Nationalbanken har muligheder for at blande sig i pengemængden i samfundet ved at påvirke bankerne f.eks. gennem repoforretninger, men det her er ret kompliceret, og jeg kender ikke alle detaljer.
Økonomi- og erhvervsministeren udnævner nogle revisorer som holder øje med Nationalbanken, og Rigsrevisionen holder øje med nogle af de fonde, som Nationalbanken forvalter.
Der er vist også nogle udenlandske organisationer, som holder øje med Nationalbanken, men jeg ved ikke meget om det.
tilføjet af

Hvem holder øje med nationalbanken?

hvis man trykker for mange penge får vi bare en enorm inflation, og tilliden til den danske krone ville falde. Desuden ville det betyde at vi ikke kunne holde vores faste kurs overfor euroen og det ville alt andet lige skade erhvervslivet.
Det er vigtigt at huske på at penge ikke i sig selv er værdi, men et symbol for værdi! Du kan ikke skabe mere værdi ved at trykke flere penge. Den samme værdi ville bare blive fordelt over et større antal kroner. Derfor ville den enkelte krone falde i værdi.
Værdi er det vi skaber ved at arbejde og producere.
Det første penge kommer mig bekendt fra det gamle Grækenland, og det er egentlig en logisk slutning at bruge en form for valuta når man har med handel at gøre, fordi bytte økonomi kan være meget besværlig.
tilføjet af

Et godt spørgsmål

I det store hele er jeg enig med dig, men jeg er uenig når det lader til at du mener at inflation er et resultat af fup og svindel.
Inflation er et incitament til ikke bare at lade sine penge ligge i begravet i madrassen, men at få dem ud i cirkulation til gavn for samfundet. En lav men stabil inflation er et af kendetegnende på en sund økonomi.
Hvorvidt romerne rent faktisk have gjort sig disse tanker kan vi ikke sige med sikkerhed, for vi har mig bekendt ikke de skriftlige kilder til at dokumentere det, men vi kan i hvert fald påvise en nogenlunde stabil inflation igennem romerrigets historie (nogengange højere end andre velsagtens).
tilføjet af

Et godt spørgsmål

Jeg ved godt, det nødvendigvis må være sådan, for en mere eller mindre fri markedsøkonomi, som den danske fungerer kun godt, hvis der er en lav stabil vækst på måske 3-4% om året - og det forudsætter en lav stabil inflation, som du udtrykker det.
En vækst på 10%, som Kina har haft, er for høj, og er ikke noget at stræbe efter.
En deflation kan udløse en meget slem depression, fordi varerne koster mindre og mindre, og så er forbrugerne tilbøjelige til at udsætte deres køb i forventning om, at varerne bliver ved med at falde i pris, og så sælges og produceres der mindre og mindre.
Det vil altså sige, at jeg er enig med dig i, at en vis inflation er af det gode, fordi det forhindrer den situation - men på den anden side forhindrer det ikke, at jeg kan tænke over, om det er godt, at væksten fortsætter i det uendelige - selv i den situation, at vi har alt det, vi har behov for.
Vækst bliver man altså nødt til at have i en markedsøkonomi, og jeg har allerede forklaret hvorfor. Da jeg ikke ønsker en revolution, ved jeg godt, at mine tanker om 0-vækst er utopiske - men drømmen om et samfund med en stabil produktion uden inflation kan jeg vel få lov til at beholde, selvom drømmen er nok så utopisk 🙂
tilføjet af

Hvem holder øje med nationalbanken?

Så vidt jeg kan huske, så har der altid siddet en jøde og spillet på jødeorglet i Nationalbanken, så mon ikke der stadig sidder en smovs og holder øje med det hele.
tilføjet af

Et godt spørgsmål

naturligvis kan du det! vil ikke stjæle dine drømme fra dig!
Men vækst er jo blot udtryk for at vi bliver bedre til ting, og at vi får nye teknologier der hjælper os. Mennesket får aldrig alt hvad det har brug for...
I min utopiske verden kan vi opnå den situation uden det går ud over vores miljø.
tilføjet af

Det gør teknisk forvaltning

i kommunen som holder øje med at den ikke flytter til Kina.
tilføjet af

tusind tak for de mange gode svar!

Så blev jeg da så klog 🙂
tilføjet af

Hvem holder øje med nationalbanken?

tilføjet af

Hvem holder øje med nationalbanken?

Efter at have læst linket, og jeres svar, bliver jeg i tvivl angående Euroen. Måske det alligevel er en god ide hvis Danmark fik Euro.
Kan vi risikerer at det sker det samme her som på Island???
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.