28tilføjet af

Hvad definere en dansker?

Der er i forskellige debatter meget fokus på det at være dansk. Hvad end det er fordi man er stolt af sin herkomst eller fordi man mener det at være dansk er noget at skamme sig over. Men i hele denne debat er der sjældent nogen der egentlig definere hvad de mener betegner en dansker.Hvad vil det egentlig sige at være dansk? Hvordan vil du definere en dansker? Er det blot udfra at man er født og opvokset her eller er det også politisk betinget?
tilføjet af

tjjah,-

Du kunne jo f.eks. begynde med sproget og lære at tale og skrive det ordentligt. Allerede i din overskrift går det galt, for du mener vel 'hvordan definerer man..' og ikke som du skriver 'hvad definerer...'. Hvis det for vanskeligr for dig at anvende fremmedord korrekt, så er der danske ord du kan bruge i stedet for.
.. Og læs så lige det vrøvl du skrev igen ! Hvad synes du selv om sådan noget sludder ?
tilføjet af

Hvad sker der for dig??

Der bliver stillet et seriöst spörgsmål og du föler dig allerede provokeret?
Det er sgu´ lavt. Er din selvtillid så lav at du skal angribe retskrivningen.
Få styr på dit pis.
tilføjet af

konstruktivt?

For det første ER jeg dansker! Og ja, det kan da godt være det lige går lidt galt med det sproglige engang imellem, men er det SÅ vigtigt for dig? Jeg skrev fordi det lader til at mange definere det at være dansk forskelligt. Hvad er det der er vrøvl ved det? Det ville da være dejligt hvis du kunne være lidt mere konstruktiv end at angribe mine sproglige fejl og rent faktisk komme med din mening om spørgsmålet!
tilføjet af

Fedt! TAK for det gode spørgsmål

Mit bud er at en dansker er:
Den person der lever og bor på det område af jorden der kaldes Danamrk og som bidrager til at holde forretningen kørende.
Men at VÆRE dansk er meget mere kompliceret....
For det har med rødder og kultur at gøre...det der kendetegner os er det vi ser i os selv som forskellen mellem os og andre...Når vi er ude at rejse, så kan vi sgu ikke få RUGBRØD og LEVERPOSTEJ...ikke ret mange lande kan overhovedet UDtale denne her gneiale opfindelse "FRIKADELLE" Vi mangler det, fordi det er en del af vores rødder.
Vi har også ord, som man ikke bruger andre steder...ord afspejler kulturen og det vi er optagede af. Det har vi selvfølgelig ord for: HYGGE. Det findes ikke andre steder i verden på lige denne måde...
Vi rejser ikke alene flaget ved enhver given lejlighed...vi køber det i alle mulige størrelser og udfromninger og hælder det ud over alting når vi fester...Det er vores nationale symbol, vi omgås på denne meget joviale facon, hvor andre lande er meget mere højtidelige omkring det...
Vores kolonihavekultur er også ret enestående...
Vores følelser hører til "derhjemme". Vi er meget private med vores følelser, vores tro, og mange er det med deres politiske overbevisning.
Vi har stærk tilknytning til vores nordiske mytologi, selvom vi kalder os kristne...MANGE ord indeholder alverdens rester fra Odin, Thor, Freja, Ymer...osv. osv.
Jeg har hørt sige at vores fordøjelsessystem er indrettet sådan at vi ikke kan tåle alt det finde hvide mel man bruger meget syd på...vi skal have mere robust og grovkornet kost, fordi vi skal være mere robuste for vores klima er koldere og mørkere end syd på...
Men det er jo svært nu ikke? For en som jeg der faktsik har meget mere sydlandsk familie end dansk...hvor er JEG henne i det billede? Jeg ud er italiensk og spansk familie...dvs jeg er slet ikke indrettet til at spise rugbrød...det kan jeg så heller ikke...men jeg kan lide det kolde klima...og jeg kan lide mørket. Jeg er ateist (BESTEMT ikke katolik, sådan som jeg er opdraget)...jeg føler mig meget mere knyttet til nordiske tradtioner, rødder og kultur...er lyshåret (når det ikke er farvet sort)...og har blå øjne. Kan slet ikke tale andet sprog end dansk jo altså...det man nu har lært i skolen og ved at begå sig mellem fremmede...men jeg er ikke tosproget...
Enhver ville sgu da kalde mig dansk...selvom som sagt min baggrund siger noget andet. Så jeg er dansk fordi jeg BOR i Danmark, betaler skat i Danmark, og FØLER mig dansk. Det er min identitet, der gør at jeg føler mig som 100% dansk, selvom jeg da også godt kan mærke nogle af de ting, som familien har med sig der ER sydlandske...det er jo OGSÅ kultur. enhver familie, trossamfund, by, skole, forening osv har en kultur...det former so til de unikke individer vi er.
Tak for et godt bidrag i debatten!
tilføjet af

Jeg synes

at du er fuld af pis!
Læs hvad det indlæg indeholder...og tag at skifte sko..de der gnaver alt for meget. Der er sgu ikke ret mange her på SOL-en der staver fejlfrit, og SLET ikke undetegnede og ved du hvad...Jeg er da ligeglad hvad du mener om det! Du skal lade være at nedgøre andre. Det er ikke dit job. så smut grønært...ud at skifte sko og vaske hænder...det trænger du til.
tilføjet af

Han er ligeglad med dit indlæg

Det var dit nick der generede ham gætter jeg på. Han tror du er indvandrer, og så skal du sgu bare have et skud hundelort! Men altså...selvom du VAR indvandrer så ER du jo stadig dansker...og i øvrigt er det her en debat om at FØLE sig dansk.
Jeg TROR sgu han FØLER sig dansk, ved at få muligheden for at rette på folk og rakke dem ned...problemet er bare...at det er ike det der kendetegner danskhed...det er faktisk det modsatte...RUMMELIGHED, kammeratskab, foreningsliv, ytringsfrihed...sgu da ikke det der pladder han præsenterer. Han har det meget skidt. Du må bære over med ham.
tilføjet af

Sådan set

Man er vel dansker per definition hvis man går rundt med et dansk sygesikringsbevis!?
Jeg tror godt man kan være dansk og føle sig som udlænding eller omvendt. Men så "føler" man sig bare dansk. Det er vel bare det faktum at man er dansk statsborger!?
Jeg kan ikke udelukke at jeg en dag flytter til udlandet hvis muligheden byder sig.
Selvfølgelig har jeg den danske mentalitet men det er ikke alle danskere som har det.
Hvis man ikke kan håndtere demokrati og ikke kan følge dansk lovgivning, så ved jeg ikke om man kan tillade sig at kalde sig dansker af hjerte.
Blandt andet nogle politikere som forsøger at få danmark til at ligne USA med hensyn til skal og brugerbetaling.
Jeg er hverken stolt af at være dansker eller det modsatte. Men dog glad for at bo i et velfærdssamfund med mindre forskel på rig og fattig og uden krig osv. ;)
Men egentlig et godt spørgsmål. Det skal nok skabe en god debat. Hehe. Og nogle skal nok også blive sure. *G*
tilføjet af

Jeg tror du har ret

nogle tyr bare til provokationer når de egentlig ikke rigtig har noget fornuftigt at sige :)
tilføjet af

Man skal ikke smide

med sten, hvis man selv bor i et glashus.:)
For det første er du uforskammet, for det andet er du dum, hvilket er årsagen til det første. For det tredie, kan vi alle kaste en stave eller slåfejl af os, som du f.eks. selv gør her: "Hvis det for vanskeligr for dig....." Du mener formodentlig "vanskeligt". Derudover er begge de skrivemåder, du referer til korrekte, man kan nemlig godt spørge hvordan definerer man en dansker, hvilket henviser til en beskrivelse af personen, medens hvis man spørger, hvad definerer en dansker, taler man om de dele, der definerer personen.
Man skal formodentlig være skruet noget skævt sammen oppe i hovedet, for at nå til det makværk du smed ind, er det noget du gerne vil diskutere?
Knaldperle!
V.H. Modild
tilføjet af

Meget enkelt

Føler man sig som dansker, og er ens loyalitet først og fremmest for Danmark, så er man dansker.
tilføjet af

Et kompliceret spørgsmål

Det er et meget kompliceret spørgsmål. Grundtvig mente at det nationale lå i sproget og så folkeligheden. De som har fællesprog udgør efter denne tankegang et nationalt fællesskab. Hvad angår ”folkeligheden” er det et meget diffust begreb som man putte alt muligt ind i, det er derfor ikke meget anvendeligt. Nu er der mange nationer hvor der tales flere sprog f.eks. Østrig, Rusland, Canada og Burma hvor der findes over 128 etniske nationer. Sprog kriteriet kan altså ikke altid bruges. Her er vi ved noget grundlæggende ved nationalisme begrebet, det er ikke statisk men udvikler sig stædigt og omfortolkes løbende.
For at gøre det rigtigt kompliceret så har de fleste mennesker mange nationale eller etniske personligheder (nationalt og etnisk er det samme begreb. Ofte bruges det sådan at man siger etnisk om små nationale fællesskaber og nation om større fællesskaber). Man siger at situationen bestemmer ens nationalitet. Jeg skal komme med nogle eksempler. Hvis jeg tager mig selv så er jeg født i Danmark bor i København. Normalt udgiver jeg mig for dansk. Jeg tager en tur til Jylland og alle og enhver kalder mig for københavneren. Så tager jeg til Sverige og alle kalder mig for danskeren. Nu smutter jeg til Italien og når folk spørger hvor jeg er fra siger jeg som sandt er at jeg er skandinav. Året efter er jeg i USA og her gælder det om at være præcis og nøjagtig så jeg siger at jeg er europærer. Den samme person var altså i forskellige situationer: Københavner, dansker, skandinav og europærer. Man taler også om den subjektive og den tilskrevne etnicitet. Den subjektive er den som jeg tilskriver mig selv. Den tilskrevne etnicitet er den andre tillægger mig. Jeg kan hævde at jeg er kineser men hvis alle andre inklusiv alle kinesere siger jeg er japaner – så er jeg japaner! Kultur forskelle kan nogen gange bruges til at definere nationer men for det meste er det ikke muligt. Der findes masser af nationer hvor folkene har forskellige kulturer. Omvendt findes der forskellige nationer som har fælles kulturer. Nationale symboler er noget kontureret og ofte stærkt manipuleret, de kan og bliver erstattet hen af vejen. For nogle år siden var det hammer og segl der bandt de russiske folk sammen i dag har de andre symboler. Nogle mennesker er parat til at blive slået ihjel og myrte andre på grund af disse udskiftelige symboler – det er jeg ikke!!!!
Benedict Anderson viser i bogen: ” Imagined Communities” at det nationale fællesskab er et indbildt fællesskab. Tror og føler man at man har et fællesskab med mennesker man aldrig har mødt – så er det en indbildning påpeger Anderson. Ingen dansker har mødt alle de andre, ingen ved hvad alle de andre tror og tænker om det nationale fællesskab! Staten derimod er virkelig nok, det er rammen om nationen – det indbildte fællesskab! En af de første forsker der tog emnet op er den norske antropolog Fredrik Bart, han bog fra 1969 er stædig noget af det bedste på området læs:
Fredrik Barth:” Etnic Groups and Boundaries, The Social Organizations og Culture Difference.” Universitsforlaget.
I en senere bog har Barth uddybet sine teser i et stort kapitel om etnicitet.
Fredrik Barth: ” Manifestasjon og prosess”. Det Blå Bibliotek, 1996. Oslo.
tilføjet af

det er ikke et spørgsmål om du er dansk

for det er i mine øjne alle, der vælger at bo og leve i Danmark, hvadenten de er blå grønn eller røde. Men til det at bo og leve her i landet hører også at tale sproget, og det er selv vi, der er født her, ikke altid gode til.
Men når det så er sagt, vil jeg da gerne give et bud på, havd det vil sige at være, dansk.
Det første må være, at man føler et tilhørsforhold til Danmark og føler, at det er 'mit' land. Det betyder f.eks. at du på sprøgsmålet : Hvor kommer du fra , straks kan svare uden at tøve: Jeg kommer fra Danmark.
Dernæst (og læg mærke til at det ikke kom først) skal man beherske sproget. Det er bestemt ikke et ringe krav, da der er et vanskeligt sprog at lære at beherske helt rigtigt. Måske er mit krav om beherskelse lidt rigeligt at forlange, for langt de fleste danskere behersker ikke sproget, men bruger det kun. Lad os så sige, at man skal kunne bruge sproget på en måde, så man er i stand til at udtrykke og forstå alle de ting, der er nødvendige i almindeligt samvær, og at dansk er dit daglige omgangsprog.
Det er stort set hvad jeg synes må være nok til at man kan kalde sig dansker.
Så tog jeg dit spørgsmål alvorligt og svarede dig, og jeg beder dig undskylde, hvis jeg sårede dig og misforstod dig, men jeg anså dit spørgsmål for at være et skalkeskjul, der skulle give mulighed for racistiske udtalelser. Det håber jeg ikke bliver tilfældet.
tilføjet af

ikke indlæg til racisme

Det håber jeg bestemt heller ikke for det var langt fra mine intentioner. Jeg tog det op fordi der ofte i henvises til det at være dansk i debatter der blandt andet vedrører diskrimination og racisme. Derfor ville jeg gerne høre flere meninger om hvad det egentligt vil sige at være dansk. Der var ingen racistiske undertoner... tværtimod :)
tilføjet af

Spørgsmål?

Citat: "En dansker er: Den person der lever og bor på det område af jorden der kaldes Danamrk og som bidrager til at holde forretningen kørende."
Der er masser af personer som bor i landet, men som ikke bidrager til at holde forretningen kørende... faktisk er der rigtigt mange som trækker den forkerte vej (kontanthjælpsmodtagere osv.).
Er de ikke danskere?
tilføjet af

kontanthjælpsmodtagere betaler skat

de bidrager til at holde forretningen kørende.
tilføjet af

Ej da...

Hvis du giver mig 1000 kr og jeg giver dig 500 kr tilbage med det samme... er det så ikke det samme som at du bare giver mig 500 kr til at starte med???
Det er jo egentligt det der sker når man er på kontanthjælp. Det offentlige giver kontanthjælpsmodtageren xxxx kr og trækker samtidig xx kr i skat, hvilket medfører at kontanthjælpsmodtageren reelt får xx kr af det offentlige. -Hvordan kan det medvirke til at holde forretningen kørende???
tilføjet af

Det gider jeg ikke forklare dig

HER...for det har intet med debatten at gøre, og jeg har ikke sagt at kontanthjælpsmodtagere ikke er danskere. Det handler om hvordan man definerer danskhed og det at være dansk.
tilføjet af

Ok, studsede bare

over den passage og håbede på svar, trods det er et sidespor.
tilføjet af

Det er

Så Enkelt. Helst også magelig.
tilføjet af

Det er nok ikke så enkelt

At føle sig som dansker?
Hvordan defineres det?, jeg har svært ved, at identificere mig som dansker, vel at bemærke med de nationalistiske følelser, som jeg identificerer med de rabiate holdninger som DF har patenteret som danskhed.
Jeg har ikke følt noget for danskheden siden ultimo 1980, dengang var der noget ved den danske kultur og demokrati, der vakte positive reaktioner globalt, og blev fremhævet som mønsterstat. Dengang havde jeg vel en vis glæde ved, at kunne fremhæve de danske positive holdninger og den gemytlighed der dengang prægede mange danskere.
I dag har jeg ikke mere sådanne følelser, eller glæde ved, at være dansk, og har da også som en konsekvens heraf emigreret.
tilføjet af

Hvordan vil du.

Definere at du har skidt i bukserne ?........nej vel!... men end du er klar over det når du har gjort det !.
tilføjet af

Mjølners verbale diarre

har jeg ikke fornemmelsen af, at Mjølner selv kan lugte, da det hæmmer lugtesanserne, når Mjølner selv sidder midt i det.
Hos Mjølner lugter det mere af eksrementer end af lagkage, men der er også flere anusser end konditorer i Mjølners bageri.
tilføjet af

bliver aldrig Dansker

en udlænding vil aldrig kunne blive Dansker bare fordi han lærer at tale Dansk en kat bliver jo heller ikke en hund hvis den lærer at sige VOV VOV
tilføjet af

Jeps !.

Men du kan være sikker på at jeg før alt hvad jeg kan for at bekæmpe jer venstreorienterede anusser !........ så lugten i bageriet kan blive frisk igen !.
tilføjet af

sæt dig

ind i vores styre og du vil finde ud af, at den udskiller sig, ret markant på mange områder, i forhold til de fleste europæiske lande.
Skriver du til en offentlig myndighed, skal de svare indenfor 30 dage - står i forvaltningsloven.
Foreningfriheden er et andet eksempel.
Kommunerne er et andet godt eksempel. F.eks. skolerne i en kommune. Der skal vælges en skolebestyrelse for hver skole. Disse skolebestyrelser har ret vide beføjelser, som kommunen ikke kan smyge sig udenom. Skolebestyrelsen har desuden både høringsret og høringspligt. Kan du nævne et europæisk land der har skolebestyrelse som her??
Ældreråd,erogså en størrelse, der er fastlagt ved lov - jeg ved ikke af at der findes noget tilsvarende udenlands.
Og vores ombudsmandinstitution, mener jeg også er ret unikt!
Så ja, det er også politisk betinget!
tilføjet af

nej

og en dum bliver aldrig klogere
tilføjet af

At være eller ikke være

At være eller ikke være det er spørgsmålte!. At være dansk er efter din mening at leve i en nation der har nogle bestemte kendetegn: administrationen, skolerne, ældreråd osv. men det du beskriver, er staten og ikke det at være dansk.
tilføjet af

staten

er nu dansk - enten du kan lide det eller ej.
Vores måde at"føre" demokrati er med til at forme den danske kultur - enten du kan lide det eller ej.
Og hvis du er noget som helst indenfor skolevæsenet - andet end som SFO tilsynsførende eller "bestyrer" af de mindste klasser ville du også vide det!!!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.