5tilføjet af

Havearbejde er godt for helbredet

Kan du lide at arbejde i haven? Det er ikke alene en fornøjelse. Undersøgelser har vist at "havearbejde er godt for helbredet. Det afhjælper stress, sænker blodtrykket og kan endda føre til at man lever længere", siger en artikel i Londonavisen The Independent.
"Efter en travl og stressfyldt arbejdsdag virker det utroligt afstressende at komme hjem og nusse lidt i haven," siger artiklens forfatter, Gay Search. Det er ikke alene nyttigt og interessant, men er oven i købet bedre motion end gymnastik. Hvordan det? Ifølge Gay Search "er dét at skuffe og rive god og støt motion der brænder flere kalorier af end at cykle".
Det er især godt for ældre mennesker at passe en have. At holde øje med nye skud og se nye planter vokse op hjælper dem til at se fremad. Desuden "virker havearbejde som en modvægt mod de smerter og frustrationer" der melder sig i alderdommen, siger dr. Brigid Boardman fra det kongelige engelske haveselskab. Ældre mennesker føler sig ofte nedtrykte fordi de bliver mere og mere afhængige af andre. "Men," siger dr. Boardman, "behovet for at være den der bestemmer, tilfredsstilles af at vi selv bestemmer hvad vi vil så og plante, og hvordan vi vil anlægge haven og passe den. Og så er behovet for at man har noget at tage sig af, på ny tilfredsstillet."
De som har psykiske problemer at kæmpe med, føler sig ofte afslappede når de arbejder i smukke, fredfyldte omgivelser. Det hjælper dem desuden til at genvinde deres selvtillid og selvrespekt at dyrke blomster eller urter som de kan forære væk.
Det er dog ikke blot haveejere der trives i grønne omgivelser. Professor Roger Ulrich fra University of Texas har gjort forsøg med en gruppe personer der blev underkastet en stressfremkaldende test. Han opdagede at de der bagefter opholdt sig i et grønt område som var omgivet af træer, kom sig hurtigere - målt ved hjælp af puls og blodtryk - end dem der ikke var i sådanne omgivelser. Ved en sammenlignende test fandt man at patienter der skulle komme til kræfter efter en operation, havde gavn af at opholde sig i rum hvor de havde udsigt til træer. Sammenlignet med andre patienter "kom de sig hurtigere, blev udskrevet tidligere, skulle have mindre smertestillende medicin og klagede mindre".
Med venlig hilsen, ftg.
tilføjet af

du må godt grave min have

og du må låne spaden gratis.
tilføjet af

oz' min..

men jo det er da dejligt at gå i haven...men at det modvirker smerter...det kommer da helt an på hvilke. Min iskias-nerve har det bestemt ik' godt når jeg har givet den en skalle i haven...men det var nok ikke den slags dr. Boardman tog højde for...
God dag til dig
miss marple
tilføjet af

Pas på

Kun en tåbe frygter ikke haven!
tilføjet af

Indlægget var ment...

....som en hjælp til dem der har lidt svært ved at komme igang i haven.
Venlig hilsen...ftg
tilføjet af

Ja, det er klart

ha' selv en god dag... ftg
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.