21tilføjet af

Finsk heavy

Jeg efterlyser mere viden, eller steder, hvor jeg kan skaffe mig viden om historien eller kulturen bag finsk heavymetal.
Grunden er, at jeg er helt skudt i det, næsten inden jeg får hørt det...altså der er forskellige bands som jeg har kastet min kærlighed på. Apocalyptica, Nightwish, Amorphis, Poisonblack, Sonarta Artica. De sidste er ret nye for mig. Jeg læste først Talants (en SOL-debattens positive debatører) glødende anbefalinger, og senere andre tilhængeres begejstring. Så læste jeg om bandet på nettet. Og de ting gjorde mig helt sikker på at en investering i 4 af SA's CD'er var intet mindre end livsnødvendigt for mig. (Købte selvfølgelig også en billet til deres koncert 10.11 på The Rock...) Og DET har jeg SLET ikke fortrudt. Bare det faktum at de var finske og beskrivelsen af dem og deres musik, var garanti nok for mig til at de her var fede. Og de lever helt og aldeles op til standarden. Gosch det er godt!
Men hvad er det i finsk kultur, som avler så fed musik?
Musikken er speciel ved at der er "meget højt til loftet". (Det gælder for alle de bands jeg lige nævnte). Både lydmæssigt, og indholdsmæssigt. Man får virkelig en fornemmelse af at være til stede med 100 musikere i en kæmpe sal, der er udsmykket kunsnerisk smukt. Eller at man suser hen over finske landskaber.
Teksterne indeholder den samme storhed. Det er ikke til at forklare den syvdobbelthed, der gør det så stort. Et nummer fra Sonarta Artica hedder: "The boy who wanted to be a real puppet." Prøv at tygge lidt på tanken om at ønske sig at blive en dukke. At ønske sig brændende at blive en efterligning af det man allerede er ....og sidste vers starter med: "Be carefull of what you wish for, Wishes might com alive"...hmmmmm.
Det er essensen fra historien om Pinoccio, der har inspireret, men her reflekterer band, musik og tekst tanker fra en endnu dybere dimmension.
Og sådan er det hele vejen rundt (Bortset fra at Apocalyptica er 4 klassisk uddannede cellister, der spiller heavy metal på cello...og det er skævt, bragende lækkert, og enestående perfekt komponeret.)
Hvor FÅR de det fra?
tilføjet af

Refleksion over finsk metal

Hej med dig
Ja, jeg kan sagtens følge dig i forbindelse med finsk metalmusik, men det er nærmest også som om at det er eksploderet de seneste par år. I Finland ligger bands som Nightwish, Sonata Arctica og deslignende endda også på hitlisten, men bliver formentlig også spillet rundt omkring på diverse udskænkningssteder. Det er jo en ret markant forskel fra Danmark, hvor vi nærmest skal have metallen sparket i hovedet fra USA eller hengive os til øredøvende dance-musik, sjælevarme solister eller uinspirerende hip-hop.
Derfor chokerede det mig en del, da jeg hørte Nightwish med "Nemo" i radioen en eftermiddag. Jeg har fulgt bandet i adskillige år (fra Oceanborn), og længe været en stor tilhænger af deres musikform. Dog er jeg ikke glad for deres nyeste, nok hovedsageligt, da jeg synes at bandet er gået lidt væk fra deres gamle mere heavy metal-agtige stil til noget mere moderne metal. Men alligevel, når Nuclear Blast smider en massiv sum penge i bandets promotion, så kan de jo ikke undgå at hitte.. (bare en skam at det sker på bandets hidtidige dårligste album)
Finsk metals popularitet ligger muligvis også sammen med udbredelse af mere milde bands, især med et band som "HIM" naturligvis, der også var længe om at blive anset i Danmark - og det skete faktisk også efter at bandet har nået deres karrieres lavpunkt. "The Rasmus" er et andet band i denne kategori, hvorledes kan dette ret så uinspirerende band hitte i Danmark, når bands som "Sentenced", "Charon", "Lullacry" m. m. ikke får den store opmærksomhed.
Spørgsmålet må stå hen i det uvisse.. Det er i alt fald min tanke at finsk metal er båret frem af en sær melankolsk stemning i musikken, deres musik virker både heavy, dyb og samtidigt proppet med melankoli.. Desuden har de fleste bands også en evne til at konstruere gode, catchy melodier, som man kan være med på, og virkelig falde ind i. Eksemplet med Sonata Arctica er et godt bud..
Afslutningsvis vil jeg lige undre mig over at hvordan kan man nævne "Poisonblack" uden at nævne "Sentenced" eller "Charon"???... bare et spørgsmål..
Ellers er der jo et utal af finske bands, der er værd at checke ud. Foruden de allerede nævnte:
Stratovarius
Children Of Bodom
Diablo
Silentium
The Sins Of Thy Beloved
Cryhavoc
Lordi (for den lidt fjollede type, hihi)
samt et massiv udbud af andre, der er i alt fald nok at komme i gang med.
tilføjet af

Rettelse..

Hovsa
skrev Sins OF The Beloved som et finsk band, mente jo "Sharpe Of Despair" i stedet...
thats all
tilføjet af

Wow..tak

for et super kvalitets svar...Det er værdifuldt for mig at høre andres idéer/mening om dette "fælles rum", eller fælles oplevelse.
Ja, hvorfor nævne Poisonblack uden at nævne de andre...simpel uvidenhed du.
Når man får SÅDAN et svar, så er det sgu bare om at komme igang med at undersøge sagerne. Meget inspirerende, nikker ivrigt, når du nævner det der med den dybe melankolske stemning. Jeg tror bestemt også det er det, der trækker. Det er der også mange andre, der kan "servere", men de indeholder ikke den samme substans. Alice in Chains, som er fuldstændig suverænt, ingen tvivl om det, var leveringsdygtige i den boldgade og Jerry Cantrell har været meget skrap til at gribe bolden.
Men det indeholder ikke på samme måde de fede stærke undertoner. De her brave nordboere formår ligesom at lægge noget i bunden af lydbilledet, hvor man samtidig fornemmer en kraft, en styrker og bygger op.
Stratovarius har boet i min musiksamling i mange år, men de når mig ligesom ikke på den samme måde, som feks Nightwish. Så selvfølgelig er der forkelle på hvordan det lander inde i een.
Under stærk inspiration fra dig må jeg fluks ud i verden og se mig om efter nogle af de bands, du nævner. Tak for det.
Super at få sådan et godt bud på det jeg leder efter. :o)
tilføjet af

Oh yearh.....

Er selv kæmpe tilhænger af finsk metal (og Finland generelt) jeg kan kun give dig ret... det er storslået. Både du og Dr. Morrisson nævner mange af mine favoritter.
Men de største i min verden er nok Sentenced, Charon (og selvfølgelig Poisonblack eftersom det består - eller rettere bestod af forsangerne fra begge bands - forsangeren fra Charon har dog forladt bandet så Ville fra Sentenced overtager vokalen på det nye album der snart udkommer)og Amorphis (som lige nu leder efter en ny forsanger desværre - men ham der lige har forladt bandet brøler iøvrigt noget så dejligt i Shape of Despair og lægger også vokal til Ajattara som udelukkende synger på finsk)
Har tit siddet og funderet over hvad det er der gør finske bands SÅ geniale og er kommet til følgende (useriøse) konklusioner :
1. Det er noget i vandet (eller vodkaen❓)
2. Mange finske bands kommer oppe nordfra hvor der i vinterhalvåret jo er mørkt 24 timer i døgnet så hvad skal man ellers lave udover at spille metal eller ishockey ?
En lidt mere seriøs tanke er, at der er megen storhed, eventyr og fantasifuldhed i deres National-epos Kalevala (kan sammenlignes med vores Saxo) hvis du ikke har læst den så kan jeg klart anbefale det. Jeg tror det ligger i rødderne hos dem og dermed kommer de ting de laver til at bære præg af det. Amophis fx. har jo decideret lavet et par albums bygget på Kalevala og dens "broder" Kanteletar.
man kan evt. gå ind på http://www.godchecker.com/ og derefter Finnish Gods for at få lidt viden om den finske mytologi.
Vil da også lige nævne et par bands jeg synes er værd at tjekke ud:
Battlelore (Episk/powermetal meget inspireret af Tolkien)
Before the Dawn ("Gothic" metal)
Catamenia (melodisk black)
Ensiferum (viking/folk metal)
Finntroll (Viking/folk/polka metal)
Kalmah (Melodød)
Kotiteollisuus (heavy/hard rock på finsk)
Moonsorrow (Episk vikingemetal på finsk)
Rapture (Doom - ikke at forveksle med et tysk popband af samme navn)
Swallow the Sun (Doom)
The Wake (Melodød)
To/Die/For ("Gothic" metal)
Viikate (Rock på finsk)
Yearning (Doom)
men som sagt.... der er en masse at gå i krig med, har i hvert fald kendskab til pt. 805 finske metalbands såeh.... hehe.
"Tyttö oli Tuonelan sokea,Loviatar, vaimo vanha, pahin Tuonen tyttäriä, ilke'in manattaria, alku kaikille pahoille, tuhansille turmioille. Sill' oli muoto mustanlainen, iho inhon-karvallinen."
tilføjet af

Det bliver bedre og bedre :o)

Wow...du er virkelig kender. Hvorfor får man ikke sådan nogle svar ALTID!?
Jo, jeg er rendyrket Amorphis fan...var til koncert med dem sidste år! Deres musik får mig netop til i drømme at svæve henover deres landskaber, og næsten smage luften fra deres land (og vand), men har aldrig været der...
Og jeg tror virkelig du har ret i at dybderne i musikken nok stammer fra deres legender/historie...og TUSIND MILLIONER tak for links og tips og oplysninger og flere bands...
kender forresten godt FinnTroll...men selvom jeg godt kan høre de kan et og andet...er det jeg har hørt, mest sådan komisk i det. Lidt for meget "sjovt vand" på den absolut fede måde...men det skal der bestemt være plads til....
Jeg dyrker også et norsk band Noxagt. Violin, trommer og bas...ingen sang, kun punk-heavy-metal-agtigt...men helt deres egen stil! Fuldstændig sort og helt kanon fedt. De er fra Stavanger....der er noget ved det der nordbo-kultur der avler kvalitet, så det synger i neglerødderne!
Jeg har fået så meget inspiration af jeres svar. Sådan noget, gør mig virkelig i godt humør! Skal du/I ikke til koncert med Sonarta Artica?
Kan du snakke det vildt mærkelige fede sprog (med 16 kasus!)?
tilføjet af

P.S.

Fed profil du har!
tilføjet af

wow..

Jeg vil lige være så dum at bevæge mig en lille smule ud fra dit indlæg.. jeg kender ikke så meget til Finsk Metal's historie og dens essens.. jeg er bare stor fan af musikken, og alt hvad jeg hører af finsk metal, ender som regl som nogle af favoritterne.. Og derfor kan jeg desværre ikke give dig et svar på dit spørgsmål..
Jeg kan heller ikke lige tænke på noget at sige om det, som kunne vidreudvikles til teorier eller sådan noget, for jeg er helt paf over de svar du har fået.. Det er helt uvirkligt at der her på sol er kommet SÅ gode svar, med SÅ meget at gribe fat om.. Så meget inspiration, og tanker og meninger som bunder i noget dybt, og ikke er noget der er slynget ud efter at have set et 2 min. klip fra TV-avisen.. Alt det, og samtidig ikke eet eneste useriøst indlæg (måske med undtagelse af det her, eftersom det ikke omhandler dit egentlige spørgsmål?).. Det forkommer helt uvirkligt og umuligt.. Det kan jo nå at ændre sig endnu, men det vil i det her tilfælde ikke gøre så meget, for med de 2(3) svar du allerede har fået, er da helt i verdensklasse!
Gid alle indlæg ville bliver omhandlet med den respekt, og den kvalitet, som nærmest flyder over kanterne her!
tilføjet af

....... Desværre

Er jo desværre jyde og koncerten ligger på en onsdag - lige netop den dag i ugen hvor jeg arbejder om eftermiddagen/aftenen, så kan ikke nå derover. Havde jeg været rig havde jeg selvfølgelig taget to dage fri, men det er jeg ikke *suk*
Ville ellers sindssygt gerne have set dem live.
Nightwish spiller også en onsdag (09/02-05)så det er lidt noget møg.
Kan kun et par fraser på dette dejlige sprog endnu, men planen er at jeg skal læse Finsk på Århus uni til sommer, hvis alt går som det skal.
Synes Finntroll er herlige - rigtigt party musik. (Ligesom Lordi - deres gamle skive i hvert fald) Der findes ikke noget bedre end musik der får en til at hoppe i træskoene og Brünhilde-kostumet og danse rundt på bordene ;-)
tilføjet af

Ærgerligt....

...at du ikke kan komme til koncerten...Kunne ellers have været rigtig festligt.
Tror lige du er sådan en der forstår at feste igennem! Haha træskodans og Brunhilde-kostume...yes! Den er jeg med på :oD
Var inde at læse om de finske guder (og aztekernes guder, men det er en helt anden snak). Og der er rigtig meget guf at hente. Vil låne noget om det på biblio...nu er jeg sgu blevet oprigtigt tændt her. Tror du er på sporet, af det. Jeg holder det så kun på "hobbyplan".
Og selvom der er sådan ca 130 år til vi når sommeren næste år, så ønsker jeg virkelig for dig at du kommer ind på Uni Århus...du virker helt enormt kompetent.
(Vil du gerne oversætte den der finske sætning du skrev nednunder dit første svar? Jeg ved ikke om det er noget man BURDE vide, men jeg gør jo heller ikke altid, som man "bør" ;o))
tilføjet af

Enig

HELT enig.
tilføjet af

Lordi og Nightwish

Nu har du to gange nævnt både Lordi og Nightwish.. så nu bliver jeg nød til at spørge; Så du dem begge i Malmö den 2.? Nightwish spillede deres nye album (eller nogle sange fra den, ihvertfald) og Lordi var med som support.. det var fedt! Nogle af de andre danskere som var med, var syntes Lordi var noget møg, og det eneste gode, var deres kostumer.. der er jeg uenig.. de forstår virklig at varne et publikum op, og deres musik er slet ikke så tosset som mange varm-up bands er..
Men var du der, den 2. i Baltiska Hallan (eller hvad det nu hed)?
tilføjet af

Nightwish...

Var der desværre ikke - som jyde er det en ret bekostelig affære at komme til malmö når man er en fattigrøv som mig så gik glip af det (og går jo nok også glip af Nightwish igen medmindre de vælger at smide en ekstra koncert i Århus *suk*)
Synes generelt Lordi er undervuderede, men folk tager dem åbenbart ikke særligt seriøst. Jeg elsker deres image og de er jo rent faktisk habile musikere, men metal er vist blevet til noget man ikke må komme i godt humør af desværre. (vi skal jo alle være sorte og deprimerede *ruller med øjnene*) Jeg kan dog bedst lide deres første album,fordi det ligger mere til min lidt lalleglade natur.
Hvad koncerter angår er man desværre nødt til at emigrere til KBH hvis man vil have det fulde udbytte, men kan da så glæde mig over at Dan Swanö vælger at komme til Åbenrå (en lille skodflække i Sdr.jylland hvis der skulle være nogen tvivl)med Nightingale frem for Hovedstaden - Så kan i lære det nemlig :0Þ ;-)
tilføjet af

Oversættelse

Selvfølgelig ;-)
Kalevala 45. sang vl. 23-30
"Og hos Tuoni var en blindfødt, Loviatar hed den gamle, hun var værst af Tuonis døtre, ondest iblandt Manas kvinder, hun var alt det ondes ophav, tusind svære skaders udspring og modbydelig var huden."
tilføjet af

Finntroll

Du kunne også prøve den finske gruppe Finntroll - specielt deres show er lidt a'la Valhalla. Musikken nærmest heavy eller som der står et sted trolleagtigt.
tilføjet af

Finntroll er herlige!

Rigtig op-turs musik :D
Den første sang jeg hørte med Fintroll var 'Jaktens Tid' (De er jo fra Sverige ;)) og der begynder de at jodle eller sådan noget i den retning.. jeg var flad af grin😃 Ud over at de er sjove, så spiller de vildt godt musik.. ikke så meget der.. De er ikke finske, men det gør heller ikke noget :)
tilføjet af

rettelse..

jeg vil bøje mig i støvet, og erkende min fejl.. Finntroll er oprindeligt fra Finland.. et uddrag fra deres hjemmeside:
"One night in march 1997 two men were sleeping in a rehearsal room in Helsinki. The other woke up and started playing the keyboards and came up with a folkish melody. Soon the other one woke up too. Liking the melody he asked the other guy to play the riff in traditional finnish "humppa" style (humppa is a variety of polka...). This sounded very mean and guitars and brutal vocals were added immediatly. Thus Finntroll was born.."
~http://www.finntroll.net/band/ ~
tilføjet af

Tusind tak :o)

Oh fæle kvinde....Loviatar!
Tak for oversættelsen. Udtalen må man så improvisere sig til...det lyder enormt godt, selvom det nok er lidt vrøvlet og rende og sige ***stort smil***
Mere finsk flip
Min far underviste i Finland med jævne mellemrum. Han var folkemindeforsker. En gang gik han forbi en møbelforretning, hvor de i udstillingen havde en GIGANTISK kopi af en gammeldags kaffekop med guldkant og det hele. Den måtte han bare eje! Han gik ind og forhandlede med forretningsbestyreren, og det lykkedes ham at købe denne kop, selvom den ikke var til salg. Jeg er ikke sådan til pynt og nips, men den kop...den er simpelthen så syret, så den står der.
Det er nok lige så ensporet at sige, som så meget andet når man ikke ved bedre, men det forkommer mig at finnerne er meget særegne personligheder. Hvilket jeg iøvrigt kun kan respektere! Med al det mørke de befatter sig med, er det givet at man må agere for at undgå AT BLIVE BIMS...Så må man sgu spille noget metalmusik og drikke noget "sjovt vand", det må jo hænge helt naturligt sammen :o)
tilføjet af

Kender dem lidt

Jeg kender dem en lille smule, har ikke taget dem særligt alvorligt, synes det var fis og ballade musik, og det er da fedt nok, men måske ikke ligefrem noget man sidder og lytter til...Troede faktisk også først, lige som Talant, at de var svenske. Loviatar sagde de var finske, så tænkte jeg, at det nok bare var mig der tog fejl. (Jeg har tidligere i musikdebatten gjort Morbid Angel til svenskere...upsupsups shit happens.) Men nu siger du kostumer og Valhalla-show...så tænder det nysgerrigheden...
Så det er klart, at når nu flere har nævnt Finntroll, så rykker de jo ligeom op i prioriteringslisten over de bands, man bør tjekke ud. :o) Så DET vil jeg gøre. (Og nu hvor Talant har fundet deres hjemmeside frem, så er det endnu nemmere...)
Det er simpelthen den fedeste debat under SOLen ever!
tilføjet af

Finntroll show

Jeg er ikke vildt begejstret for Finntrolls musik, men deres show er ret underholdende.
Jeg er mere til ebm/industrial - knap så meget rock/heavy.
Jeg er ret glad for en gruppe som hedder Re_Agent, som faktisk er en enkelt fyr fra Canada, som laver noget lidt råt ebm. S:Cage, Klangstabil, VNV Nation, Decoded Feedback, Blutengel, Icon Of Coil, Android Lust mm - men de er ikke finske.
Nightwish er nogengange fantastiske andre gange ikke. En gruppe som Swichblade Symphony er også værd at tjekke.
tilføjet af

Så lidt ;-)

Velbekomme eller noget ;-)
Glæder mig også utroligt meget til man engang for skrabt penge nok sammen til at komme derop, men det kræver jo nok en større lottogevinst - der er jo 1264 heavykoncerter man liiiiige skal til når man nu er deroppe hehe.
Tror i hvert fald de er et festligt folkefærd, som samtidigt har beholdt deres respekt for naturen og deres rødder.
Men okay hørte så også noget i radioen engang om at finske mænd lugter mest i forhold til andre Hmm... Det må være derfor de har alle de sauna'er (hvilket iøvrigt oprindeligt er et finsk ord)
tilføjet af

hi halfevil333

hi ja jeg må sige jeg er selv helt skudt i Amorphis de har drømmene med det kan jeg gi dig ret i og geniale tekster men hvordan det kan være finland laver det musik det gør kan jeg ik hjælpe med men de geniale det kan i blive enige i og man falder ind i sin egen drømmeverden er helt vild jeg elsker musik som det her det behøver ikke være metal for mit ved kommende elsker jeg generelt musik så længe det ikke er sukker sødt pop men generelt noget hvor man kan drømme sig ind i teksterne og komme af med agretioner, glæde og sorg men finder du ud af det må du meget gerne sende mig en mail det vil jeg blive glad for
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.