1tilføjet af

Tornadovarsel!

Jeg har i den senere tid observeret to hvirvelvinde udenfor mit hus, hvoraf begge rørte jorden. Den ene ramte en sandet mark og havde en omkring hundrede meter høj "tragt", der var mere eller mindre synlig, hvilket gør den til den absolut største skypumpe, jeg har set eller hørt om i Danmark. Den anden så jeg i går, hvor den hvirvelede halm op fra de nyhøstede marker i en næsten usynlig tragt, der dog gik omkring 15-20 meter op. Også ret stor.
Vi har indenfor de seneste år oplevet en vækst i antallet af hvirvelvinde, og helt tilbage i 1960'erne kom den første livsfarlige tornado i Danmark. Den kvæstede 100 mennesker, ødelagde huse, trak træer op, osv.
Jeg vil selvfølgelig give skylden til den globale opvarmning, som har ændret så mange andre "småting" i klimaet, selvom det også er muligt, at mennesker først har observeret disse i større skala nu.
Hvis de skadelige tornadoer i Europa bliver ved med at forekomme i større antal, vil en tornadovarsel måske være en sidste udvej. I danmark har vi dog for det meste kun risikoen for tagskader at tænke på, da de fleste huse er bygget af mursten og er langt mere stabile, end træhuse som for eksempel haveskure og sommerhuse. Alligevel vil det kunne være dødeligt at være udenfor, hvis en kraftig skypumpe rammer pludseligt.
Jeg ved godt, at tornadoer kun forekommer i mindre antal og mindre kraftige af slagsen i Danmark, men vi skal ikke regne med, at vi helt undgår dødsfald og kraftige skader på huse og personer.
Jeg er (for engangs skyld) ikke sat 100% ind i mit emne, så derfor ved jeg egentlig ikke, om tornadoer har eller får større betydning end vinterstorme og oversvømmelser her i Danmark, men hvis væksten fortsætter, bliver tornadoer nok regnet som en af de kraftigste naturfænomener i Danmark.
Skal vi indfør tornadovarsel i Danmark, som vi har indført stormvarsel og flodvarsel? Tror du på de dødelige tornadoer her i Danmark? Har du selv observeret en tornado nær dit hjem?
tilføjet af

Skypumper er meget almindelige

over det meste af verdenen.
Jeg har ladet mig fortælle at de i Danmark forekommer ret hyppigt i netop august måned.
Når det er sagt, så kan vi nok også være ret rolige for at de aldrig kommer op i tilnærmelsesvist samme styrke som i USA.
Forholdene i det centrale Nordamerika er ganske specielle idet et ubrudt lavland går fra troperne ned den mexikanske golf op til polarområderne ved Hudsonbugten. Det betyder at varm tropisk luft kan ramle direkte sammen kold polarluft hvilket giver nogle helt enorme uvejr. Dertil kommer at man mener at højtliggende jetstrømme hjælper med at sætte de opstigende luftmasser i fronterne i rotation. Men den nøjagtige mekanisme kender man endnu ikke.
De øvrige kontinenter har ikke disse egenskaber. I Europa ligger Alperne som barriere imellem varme luftmasser imod syd og kølige luftmasser fra nord. I Asien har man Himalaya og de sydkinesiske bjergområder. Australien og Sydamerika er flade i nord-syd retning, men strækker sig ikke ned i de sydlige polarområder.
Men det betyder selvfølgelig ikke at der hyppigt dannes små til middelkraftige skypumper i forbindelse uvejr rundt omkring. I Europa er det vist nok især Spanien, Frankrig og England der observerer de kraftigste skypumper.
Det korte af det lange. Jeg tror ikke vi skal frygte at vi nogensinde kommer til at opleve noget der bare ligner de skypumper de har i USA.
Selv derovre hvor de er langt hyppigere og større end andre steder er chancen for at den netop rammer dig ret beskeden. Skypumperne - selv de største er sjældet bredere end en kilometer (som regel blot hundrede meter eller lignene) og de går ofte ret hurtigt i opløsning igen, så chancen for at de rammer et bestemt sted inden for et menneskes levetid er ret lille.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.