42tilføjet af

I staver jo som en brækket arm!

Det høres fra flere sider i øjeblikket, at det danske uddannelsessystem er i forfald. Kigger man lidt på de indlæg, der forekommer her på Sol, får man en fornemmelse for aktualiteten i denne debat. Ikke nok med, at en urimelig høj andel af indlæggene er fyldt til randen med stavefejl, folk er tilsyneladende også fuldstændigt ligeglade med dette faktum. En kan så spørge: Er det vigtigste ikke at der bliver afholdt en interessant debat, og ikke om denne er velformuleret og skrevet på korrekt dansk? Til dette vil jeg svare klart nej, og jeg vil kort redegøre hvorfor.
Hvad er det der sker, når man læser et dårligt formuleret indlæg fyldt med fejl? Når jeg læser et indlæg, og ser helt fundamentale stavefejl, så begynder jeg at fokusere på dem, og ikke det budskab forfatteren forsøger at promovere. Når jeg ser ord som desværre, skrevet som detsvære, så bliver alt hvad forfatteren siger nedvurderet, på trods af at det måske er et indsigtsfuldt indlæg, jeg kunne lære noget af. Som følge heraf kan jeg ikke længere deltage i debatten på den konstruktive måde som kræves for at få en interessant debat. Det vil være så godt som umuligt for forfatteren, at få mig til at indse at vedkommende har ret, idet jeg ikke længere fokuserer på pointen, men blot på forfatterens dårlige skriftsprog.
Fejlen må ligge hos det danske uddannelsessystem, der ikke vægter et ordentligt skriftsprog tilstrækkeligt. Rundkredspædagogik har overtaget faglige kvaliteter og resultatet er en hel generation af folkeskoleelever, der efter endt uddannelse kan skrive ”nået tid” når der menes ”noget tid”, der for øvrigt bør skrives som: ”nogen tid”.:
http://debat.sol.dk/show.fcgi?category=16;conference=28;posting=53633
Et er, at stave dårligt. Noget andet er, at være ligeglad. Der er indlæg herinde, der er så grotesk dårligt skrevet, at jeg nægter at tro på, at forfatteren har læst det igennem inden han lagde det ud. Der kan simpelthen ikke være så mange, der staver så dårligt!
Så tag jer lige sammen. Det kan simpelthen ikke passe, at dette er niveauet for det skrevne ord!
tilføjet af

Ganske enig

Jeg er skam ganske enig med dig. Jeg tror desuden folk til tider har problemer med at håndtere deres temperement når de bliver modsagt og det giver sig i udtryk med en sætning i kapitaler efterfulgt af "!!!!!!!!!11111111111111".
Det er ganske enkelt forfærdeligt at læse og personen stiller sig selv i et ret dårligt lys og kommer til at virke useriøs.
tilføjet af

Og så tyrkfejlene

Og så er der os, der har så travlt, at vi kommer til at lave en masse trykfejl.
The old baker
PS. Til ære for ophavsmanden til denne tråd, er der læst korrektur på dette indlæg.
The old baker
tilføjet af

må jeg spørge om

hvorfor du sletter indlæg...??
er det ikke lidt nedværdigende??
(du sletter jo sikkert også mit spørgsmål nu)
tilføjet af

Ordblinde

Så er der jo lige de mennesker, der er stærkt ordblinde. De kan i sagens natur ikke stave, men de skal da have lov til at give deres mening til kende i debatterne.
Er det ordblinde, der skriver, kan man dog mange gange se det, for så er fejlene "anderledes" (hvis I forstår, hvad jeg mener).
Bortset fra det, så har du ret - specielt de unge mennesker både staver og formulerer sig generelt dårligt, og det er godt nok noget skidt! Det kan da kun være uddannelsessystemet, der svigter.
tilføjet af

Det er mig

Det er mig der har modereret lidt her.
Visse personer bør lige læse reglerne inden de sprøjter useriøse indlæg ud der ikke har andet formål end at sabotere debatten. Desuden er det altid en god ide at læse reglerne igennem inden man skriver.
"Indlæg slettes uden varsel af SOL redaktionen hvis det:
* opfordrer til forbrydelser eller hetz mod folkegrupper
* indeholder chikane eller mobning af enkeltpersoner
* anvender ophavsbeskyttet materiale uden særlig tilladelse
* indeholder grov pornografi
* indeholder markedsføring (reklame)
* er masseproduceret eller hvis indlægget ikke er relateret til emnet
* indeholder kontaktinformation, der har relation til seksuelle ydelser"
tilføjet af

"Ental og flertal"

Det er vel ikke så smart, at lave en basal fejl i selve overskriften på et indlæg som dette, er det?
Lad mig korrigere: "I staver jo som brækkeDE armE!"
Se, så kører det, Skat!!!
Ellers er jeg enig......
tilføjet af

og...

og...
*skrives af folk der ikk staver specielt godt, og alligevel komme med deres mening...
tilføjet af

jahh

ja hvor har du ret!
tilføjet af

Ental og flertal

Hej Solitaire
Jeg forstår din pointe, men jeg er dog ikke helt enig.
Normalt ville man ikke lade genstandsled være i ental når grundled er i flertal, men dette er et lidt specielt tilfælde.
Da vendingen "som en brækket arm" er en talemåde i det danske sprog, kan jeg sagtens forsvare, at bruge den, selvom grammatikken ikke umiddelbart tillader det.
Jeg ville jo heller ikke skrive:
"I staver som visse mænd læser Biblen", vel?
tilføjet af

enig enig enig

Jeg tror lige så meget, det er de unge der er skide ligeglade. Der er så meget andet at tænke på. SMS har også en god del af skylden, og det er bestemt kun lige starten af SMS fejlene vi begynder at se.
Det er ødelæggende for det danske sprog, og det er foruroligende at folk er så skide ligeglade. Det er kun lige at tænke sig lidt om, så man får formuleret sig ordentligt
tilføjet af

Nå dig...

der altid skal spille klog og underskrive dig med spasser.
Hmmm.....ikke nemt at tage dig alvorligt.
Der er ikke meget der kører for dig honey!!!
Så kør du ind til siden og få en pause og tænk lidt over livet.
Ellers er jeg enig.....
tilføjet af

Din arrogante skid

Du er da utroligt
Måske har alle ikke have lige så nemt ved det i skolen som dig - har du tænkt over det!
Bare fordi man ikke stave helt perfegt må man vel godt deltage i debatten. Eller er det kun forbeholt jerner som dig at deltage?
P.S. Nu har jeg læst dette igennem. Håber ikke jeg fornærmer dig med for mange stavefejl!
tilføjet af

Hehe!

Jeps; mig igen, du!
Og tænk en masse opmærksomhed man får, hva'??
Men du? Jeg spiller ikke klog. Og tak fordi du kalder mig Honey, jeg elsker at blive kaldt Honey.
Jeg elsker dig!
tilføjet af

Nej Nej

Du misforstår mig.
Det var en omskrivning af udtrykket:
Som en vis mand læser Biblen. (Ikke en klog mand, det henfører til Djævlen).
Omskriver man det til flertal skal der stå:
Som visse mand læser Biblen. Men sådan ville man jo aldrig skrive.
tilføjet af

Forhåbentlig for sjov

Jeg håber det foregående indlæg er skrevet af en person, der enten meget gerne vil demonstrere Tommys pointe eller af én der besidder en vis portion selvironi! Stavefejlene virker altså en anelse for fabrikerede - hvad siger I?
Jeg er derudover helt enig i oplægget til denne tråd; det er rystende så mange debattører der staver dårligt - og jeg kan også give én af de ovenstående ret - det er typisk folk der sviner én til i deres indlæg, som staver helt usandsynligt ringe.
Nogle har nemt ved det, andre svært, men derfor behøver man altså ikke nedgøre sig selv ved at stave helt basale ord forkert. Selv om man har svært ved det kan man jo godt forsøge at engagere sig lidt i undervisningen...
tilføjet af

jaaa....kender godt tuben

der hellere vil have dårlig opmærksomhed end slet ingen opmærksomhed.
Men desværre er det bare ikke måden at blive vellidt på. Du kommer til at sidde tilbage som en gammel mø uden hverken venner eller bekendte.
Synd for dig du....
Har stor medfølelse for dig. Husk IKKE medlidenhed.....men medfølelse.
Babe...min favorit gris. :-)
tilføjet af

Til dels enig

Jeg er forsåvidt enig i at det er afstor betydning for forståelsen at man staver rigtigt, men jeg mener også på den anden side at debatten også er for ordblinde og andre med staveproblemer bl.a. indvandrere. Man kan jo godt have en seriøs mening selv om man ikke kan stave.
tilføjet af

Ooh!

Jeps.. jeg misforstod dig. Scuzi!
Der er nemlig også en talemåde, der går således:
"Han tror, at han kan skrive, som de vise mænd i bibelen"
Godt så!
tilføjet af

Åhr nej!

Det behøver du altså ikke at have!
Helt ærligt! Jeg har det strålende.
Og grise er noget man spiser! ;)
tilføjet af

Flere af de største`

Til alle jer som ikke staver så godt, lad jeg jer ikke slå ud over i ikke er så dygtige til at stave, flere af de største dansker, var efter sigende heler specielt gode til at stave. H.C. Andersen var ikke god til stave, samt var Niels Bohr heler ikke den bedste til at stave. Og man må jo nok sige, han er den dansker, der har haft størst betydning ude i verden politisk og filosofisk.
Mange med stave problemer går i stå i deres tanker, ved at de retter deres opmærksomhed mod deres mangler i stavningen, så de bliver låst i deres tænkning.
Jeg staver ikke selv godt men skriver bare ned hvad tænker mener, og retter det bagefter nogle gange bruger jeg lige en ordbog andre gange ikke. Det er selvfølgelig godt at arbejde med man ikke staver godt så man kan blive bedre. Men husk det mere vigtigt, at i bruger jeres tid på det i er dygtige til, frem for det i ikke er så gode til. Da det medvirker til i får et mere positiv billede af jer selv, så fat mod venner og gå ikke ned på grund af, i ikke er dygtige til det med bøger.
Men der er flere former problemer med at stave.
Der den der ikke høre ordrets lyde (høreblind)
Samt er dem som førhend kaldte ordblide, de opfatter ikke bokstaverne i hjernen som andre.
Så er dem der ikke har fået hjælp hjemme fra som andre, nogle gange fordi forældre ikke selv har lært at stave.
Mvh
tilføjet af

Kan kun give dig ret,

Hej Gæst,
Jeg kan kun give dig ret, jeg har gået på skole med meget stærk ordblinde, nogle af dem har i den grad fået mange nederlag så deres selvtilid var ødelagt, samt bliver de mange gange talt til som mindre begavet.
Mvh.
tilføjet af

Kan kun give dig ret

`Hej Gæst,
Jeg kan kun give dig ret.
Mvh
tilføjet af

Stavefejl

Jeg er helt enig med dig, men mener dog ikke at det altid er folks egen skyld. Der er jo nogle tilfælde hvor nogle folk simpelthen er ordblinde, og så kan de jo ikke gøre for at de ikke staver så godt som visse andre. Ja, jeg har da også set tilfælde hvor folk skriver "hved" når de mener "ved" osv, og ja, nogle gange mister man interessen hvis indlægget er fyldt til randen med stavefejl, men hvad kan man gøre? Jeg er 14 år, og jeg staver vist udmærket, så vidt jeg ved. ´Men desværre findes der folk som ikke er så gode til at læse og stave, ligesom at der er folk som ikke er så gode til at regne. Det er menneskelige fejl, som vi jo må acceptere.
tilføjet af

Stavningens kunst kan

være særdeles svær for nogle personer.
Men jeg må ærlig talt indrømme at det kun er en meget lille side af folk. Jeg kender nogle som ikke er så gode til at stave og formulere sig. Men så kan de tilgengæld en masse andre gode ting som jeg personligt sætter mere pris på.
Folk som har nogle ting de gerne vil debattere og som har problemer med at stave har det jo rigeligt svært i forvejen. Ingen grund til at du gnider salt i såret.
Jeg synes også generelt at mange burde lære at stave og formulere sig noget bedre. Men samtidig kan jeg ikke miste respekten for dem på grund af en sådan bagatel.
Mange mennesker der ikke er helt fine i kanten (massemordere, røvere, visse politikere og embedsmænd osv.) staver og formulerer sig strålende. Men det i sig selv gør dem jo ikke til bedre mennesker.
Hvis du mister respekten for folk som staver og formulerer sig dårligt tyder det nok nærmere på at du har et personligt problem. Som en har skrevet "arrogance". Tja, vi må nok se i øjnene at det er derhenad du bevæger dig. Vil nødig bruge stærkere ord i denne forbindelse selvom der er mange på vej.
Så prøv at fjern din intolerance mod andre som ikke har det samme "høje" niveau som dig selv og prøv at komme lidt ned på jorden og vis at du trods alt er voksen nok til at tage folk alvorligt der ikke staver og formulerer sig så godt som dig selv. Måske det i sig selv vil højne debatten. :-)
Ikke gennemlæst og rettet for stavefejl og formuleringsfejl. Håber du kan bære over med mig trods det. ;-)
tilføjet af

Debat på kryds...

Jeg tror sådan set, at det er lidt et mix. Hvis du f.eks tager en debattør som "claes", vil du se, at han ikke er skidegod til at stave. Alligevel kommer hans ord klart igennem, fordi han trods sin ikke helt sikre stavning, kan argumentere og virker intelligent.
Problemet med de "dårlige stavere" som JEG personligt smækker over nalderne er, at de ofte virker snævertsynede og unuancerede.
Når de udtaler sig så hjernelamt som det ofte opleves, er det klart, at man tænker (eller rettere: Så tænker jeg!) at ja, selvfølgelig kan idioten heller ikke stave...
tilføjet af

Svar til Claes

Du har ret Claes, jeg er selv gift med en stærkt ordblind mand - høj IQ, men han har fået så mange smæk gennem livet på grund af sin ordblindhed, at han helst ikke skriver, og det synes jeg er synd. Han er dog blevet bedre, men er stadig utroligt hæmmet. Hvorfor skal de blive ved med at lide nederlag efter nederlag, fordi nogle mennesker tænker med det, de sidder på?
Jeg tror ikke, folk er klar over, hvor ondt det kan gøre, gang på gang at få at vide, at man er dum, og at man bør afholde sig fra at skrive i debatten!!
tilføjet af

Nogle gange skal man bare acceptere`

Til Frosken`
Jeg lærte i skolen, at navne altid skulle skrives med stort. Men ellers er vi mange dansker med stave problemer i dette land. Men det forholder sig sådan, at hvis man altid skal, have din opmærksomhed rettet mod sig selv når man skriver, bliver man blokeret indvendigt.
Det resultere i at man bliver låst som person, derfor er det ikke særlig sødt, når vise personer mobber andre med problemer. Der er ikke tvil om, at mange dansker kan bliver bedre til at stave, men det er så lidt svært at forstå, at man fra undervisningsministeriumet ikke har gjort, flere tiltag for at hjælpe folk med stave problemer.
Der findes i dag mange undervisnings programmer til computer, som mange med læse og stave problemer kan få stor glæde af at bruge. Hvis man mener det godt med at ville hjælpe folk med stave problemer, så gør det på en konstruktiv måde. At nogle er født med at deres hjerne ikke lige opfatter bogstaver og lyde som andre, berettiger ikke andre til at udsætte dem for diskrimation.
Det er mere 14 dage siden at internationale forsker kritiserede den danske folkeskole for ikke, at gør nok for elever med boglige problemer. At vi er det land i skandinavien, der har størst problemer med en nekativ social arv skulles jo, at forskellige sidende regeringer ikke har haft viljen til at gøre noget seriøs ved problemet.
Mvh.
tilføjet af

Tak`

Til Solitaire`
Jeg vil bare sige tak for dine søde ord.
Mvh.
tilføjet af

Der er forskel

Der er stor forskel på at være ordblind og så ganske enkelt for doven til at læse korrektur på hvad man skriver. Det sidstnævnte tilfælde forekommer ret ofte herinde.
Desuden er frosken ikke mit navn. Det betyder "frø" på norsk. :)
tilføjet af

Du bør lære at sætte dine kommaer mere korrekt!

Jeg er helt klart enig med dig i, at folk generelt staver for dårligt. Jeg må dog henstille til, at du selv forbedrer din tegnsætning. Der er ganske enkelt for mange fejl, og det er ganske ærgerligt, fordi du ellers er meget velformulerende.
Venlig hilsen
Mike
tilføjet af

Lige mine ord

Du har fuldstændig ret - sol er loaded med faldefærdige indlæg af tvivlsom grammatisk karakter. Det fjerner fuldstændig focus!!!
(En note til skribenten: Dit brug af det gammeldags grammatiske komma er også meget iøjenfaldende for mig, og besværliggører læsningen af dit ellers geniale indlæg en anelse!)
tilføjet af

latterligt...

hvor er du da bare latterlig.. der er nogle der bare ikke er så gode til at stave... og kan det ik' være lige gyldigt.. du forstod det åbenbart..!! det behøver ik' og være perfekt..
tilføjet af

ja hallooo!!!!!!!!

Hallo det er ikk alle der er mega gode til at stave vel. Og husk li' at der os er nogen der er ordblinde!!!. Og så kan det ozz skyldes små almindelige stavefejl så tag dig lige lidt sammen ik os
Fra Shang hai
tilføjet af

Hmmm

Du mener altså, at hvis folk er ordblinde eller ikke er så gode til at stave, så har de ingen ret til at skrive???
Havde det ikke været nemmere, hvis du fandt nogen sider, som kunne tilfredsstille dine behov. Hvis det er så svært for dig at accepterer folk, som ikke staver ligeså godt som du mener du gør, hvorfor så bruge tid på disse sider.
Jeg synes det fortæller mere om dig, end de folk som ikke staver rigtigt. Hvor må det dog være svært, når man tror man er så perfekt.
tilføjet af

hvorfor rakker de ned på os?

så det var ikke kun mig..fordi ellers jeg troede at danskerne var perfekt til at skrive, lige så godt, som de rakker udlændinger ned fordi vi staver forkert..NÅ AHHA! FINT!
tilføjet af

Stavder gott

Til Tommy      
"I staver jo som en brækket arm!"..
”Det høres fra flere sider, at ….” osv. osv. - Kære SOL-debattører, sådan indleder Tommy sit brækindlæg.

Kære bibliotekar-Tommy!. Læse først min profil, tænd en politisk korrekt røgfri cigar og tyg lidt på dit nikotin tyggegummi.
OL er slut, og nej! Danmark fik ikke guld i bibliotekar-korrekt dansk retskrivning.
Og heldigvis. Jeg ser for mig en tåbe med et glødende spanskrør, som hedder Tommy.
Kæft, trit og retning.
Men her på SOL er det ikke en OL-disciplin at stave korrekt, men at få de bedste meninger ud – ud fra konceptet – hver fugl synger med sit næb.
Hvorfor er det interessant at læse, om noget er stavet forkert, Tommy?
Sandsynligvis er du den eneste, der står måbende og sprogligt fornærmet tilbage, den dag, da der fra Barcebäck lyder en evakuering – stavet forkert : ” Alle scal furtijst muljit flyjte i sjikerhet – atomaffald og straaling er sjuppen ljøs i Svejrige – løv så jurt´g du kan og red dej sæl.
Hvis du ikke har andet at foretage dig, hr. Tommy, så gør Københavns Universitet, din pensionerede dansklære og SOL´s debattører en stor tjeneste – find dig en anden legeplads – vi gider ikke stave korrekt, blot for korrekthedens skyld!.
Andenonymd
tilføjet af

Stavning eller kaos...?

Jeg er vist velsignet (eller "forbandet" vil nogen sikkert sige), fordi jeg selv læser på universitetet. Een af de ting, jeg har lært der, er at se en sag fra flere sider. Humaniora er måske alligevel godt for noget?
Man kan selvsagt ikke forvente, at alle mennesker er velfomulerede, har et varieret ordforråd, argumenterer som perler på en snor, har nydt og lært af deres skolegang eller har interesse for sprog. At jeg selv er hysterisk ligger (nej, ikke "lægger" ;P) ikke kun MIG til last, men også min kæreste, mine venner, min familie og alle andre, jeg kommer i kontakt med. Jeg respekterer de fleste mennesker og bestræber mig på at respektere alle, men jeg er enig i, at (- hvor snobbet det end må lyde) jeg uhjælpeligt fokuserer på folks manglende evne til at formulere sig skriftligt, når jeg læser en tekst med mange fejl. Det skyldes måske, at jeg ER så interesseret i sprog, at jeg læser meget, - en genfejl... hvad ved jeg? Men det er mindre væsentligt. Jeg synes, det er vigtigere, at der er indhold i, hvad folk siger/skriver/mener/osv. Det har taget mig meget, meget lang tid at acceptere, men da jeg nu både har akademikere og ordblinde i familien, har jeg måtte nuancere mit syn. Jeg kan stadig blive harm over, at det ikke betyder mere for andre, men det er jo MIN prioritering, at skriftligt dansk er supervigtigt. Indhold - meninger - må altid komme i første række, men det betyder ikke, at man ikke må kende de skriftlige nuancer og lege. At man har en holdning er ikke en undskyldning for ikke at kunne formulere sig skriftligt, men det skal på den anden side heller ikke være en hindring...
tilføjet af

de gav chefen en gave

Det er da en udmræket sætning med grundled i flertal og genstandsled i ental. Klassen fik stil for. Også denne sætning er helt ok, så din regel holder ikke. Selvfølgelig hedder det: I staver som en brækket arm og de gav den hele armen. Begrundelsen kunne være, at det er faste udtryk, men den gælder jo ikke i sætningen om stilen. Det er ikke så let, men det er interessant. At læse som en vis mand læser biblen relaterer jo til en vis mand, og ham er der jo kun en af, mener vi.
Ja det er helt sjovt, hvis man kan lide den slags, og det er der heldigvis stadig folk, derkan.
tilføjet af

Og du bør måske også lære lidt ...

Jeg ville nok mene, at en person kan være "velformuleret", men ikke "velformulerende". Nu kludrer du vist lidt rundt i det, Mike. Derfor ikke noget særligt overbevisende indlæg.
Hyg dig ...
Makihako1
tilføjet af

Super overskrift

Må blot pointere, at det hedder "har måtteT".
tilføjet af

Hmmmm

Klovn.
tilføjet af

Lær at stav - Det vil glæde andre

Hej alle.
Nu, hvor i har vist at i alle ikke kan stave. Det første indlæg har alle totalt ødelagt. Jeg tror ikke der er nogen der har forstået hvad budskabet var. Alle har bare kommet med deres meninger, der ikke er relevante til det første indlæg.
Hvorfor kan i ikke bare skrive normalt? Det vil jo være meget nemmere at læse for dem der har gået i skole. Det tager utrolig lang tid at læse litteratur fyldt med stavefejl. Derfor kan jeg godt forstå at alle eller mange vælger den fejlagtige litteratur fra.
Jeg finder det ikke rentabelt at skulle prøve at gætte hvad der skrives. Ydermere bruge tid på at tyde stavefejl. Så vælger jeg hellere at springe crap'et over og finde noget bedre.
Og tag så og stop det her indlæg, og begynd at lær at stave, ellers er der ingen der kan tage jer højtideligt.
NB! jeg har heller ikke læst mit indlæg igennem.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.