30tilføjet af

Vil du følge en læges råd?

HVAD er lægens ansvar i forbindelse med tobaksrygning? Skal han blot behandle sygdomme der skyldes tobaksrygning? Dr. Louis Sullivan, der er sekretær i det amerikanske social- og sundhedsministerium, mener at lægerne skal gøre meget mere end det. Han skrev for nylig i The Journal of the American Medical Association: „Lægerne har ansvar for at informere patienterne om rygningens sundhedsmæssige konsekvenser. De skal også hjælpe de patienter som endnu ikke ryger, til aldrig at begynde, og de skal hjælpe rygere til at aflægge denne vane.“
Hvorfor skal lægerne blande sig i deres patienters levevis? Dr. Sullivan siger: „At ryge er et valg, men det er et dårligt valg.“ Han fremlægger magtfulde beviser: „Hvert år dør omkring 400.000 amerikanere på grund af rygning; det er mere end 1000 mennesker om dagen, hvilket svarer til hvert sjette dødsfald her i landet [USA]. Antallet af amerikanere der hvert år dør af sygdomme forårsaget af rygning, overstiger antallet af amerikanere der omkom i Anden Verdenskrig.“
Sullivan nævner endvidere nogle foruroligende resultater i forbindelse med kvinder: „Lungekræft har nu oversteget brystkræft som den hyppigste dødsårsag når vi taler om kræft hos kvinder. Kvindelige rygere er tre gange mere udsatte for at få et hjerteanfald end kvinder der aldrig har røget. De risikerer også at få et dårligt helbred og at dø af emfysem og af andre sygdomme der følger med rygning. Kvinder der ryger under svangerskabet er også mere udsatte for at abortere og for at føde børn med lav fødselsvægt og børn der dør som spæde.“
Trods disse rystende kendsgerninger nævner dr. Sullivan at der stadig lægges et stort pres på folk for at få dem til at ryge. Han angriber de „forkastelige“ cigaretreklamer hvis målgruppe er minoriteterne. Han udtrykker også ængstelse for den snedige brug af unge tiltrækkende modeller der fremtræder i lyse, solrige omgivelser der skal få de unge til at tro at rygning er sundt og smart. Men hvis antallet af rygere ikke falder, vil fem millioner af de børn der lever nu, senere risikere at dø af sygdomme der skyldes rygning. Dr. Sullivan understreger over for sine kollegaer at „der er tale om en katastrofe som vi må forebygge“.
Det er tvivlsomt om lægerne er indstillet på at undgå en sådan katastrofe. Som dr. Sullivan siger: „Desværre fortsætter endog læger med at ryge. Derved sætter de et dårligt eksempel for patienter og personale og udsender et sundhedsskadeligt budskab til deres omgivelser.“
tilføjet af

En læge har vel kun ansvar

for den medicin vedkommende udskriver?
- Godt nytår til dig og din familie.
*FB*
tilføjet af

Nogle æder sig ihjel

I øvrigt vurderer jeg selv, om jeg vil følge lægens råd.
tilføjet af

Korrekt

Det er jo en personlig beslutning, og op til en selv om man vil følge lægens anvisning.
*FB*
tilføjet af

blåstempling

jeg er enig og jeg er ryger...desværre.
Der er meget jeg ikke forstår
- jeg forstår ikke, hvordan jeg blev SÅ afhængig?
- jeg forstår ikke, hvorfor jeg/vi ikke kan holde op, når vi VED hvor skadeligt det er? de færreste af os kan holde op, når selv en dødsdom truer???
men jeg forstår slet ikke
- at samfundet blåstempler at rygestopprodukter "tilfældigvis" koster lige så meget som at ryge? det burde da være gratis?
- men det er nok fordi, at staten tjener så godt på afgifterne - ?
Min familie og min læge tager ikke mit ønske om at holde op med at ryge seriøst, før jeg *GØR* noget - og jeg tager ikke læger og politikere seriøst, før de *GØR* noget - og så længe dét stof der gør afhængig er et GODKENDT tilsætningsstof, en blåstempling, så længe tror jeg heller ikke på at politikere virkelig ønsker at løse problemet?
host-host-host og jeg sender igen mine ufødte børnebørn en kærlig tanke - når jeg mon at opleve dem?
tilføjet af

Hvis det er fordi han er min læge, så er svaret nej

Jeg tror jeg ved mere om sund levevis end han gør, men han er jo altså også kun uddannet til at helbrede sygdomme.
Hvorfor bruge udenlandske artikler? Det er jo ikke anderledes herhjemme.
tilføjet af

Det er vidst på tide

at du skifter læge, Dulkis.
Indlægget er bragt for at få rygere til at overveje om ikke det var en idé at holde op.
Venlig hilsen, ftg.
tilføjet af

Og den "ide" er der ikke nogen der har givet dem før?

Det er da vist den meste udtalte, trykte, proklamerede "ide" vi har været præsenteret for i 2006 - det behøver man da virkelig ikke en læge til at fortælle sig.
Din privatpraktiserende læge er måske uddannet til noget andet end min er? Har han læst videre?
ftg, min autoritetstro kan ligge på et meget lille sted og lægestanden er ikke engang en "sutoritet" i mine øjne. En stor del af dem er fortsat bare distributører for medicinalindustrien og resten arbejder efter devisen " lægekunst er at underholde patienten, til sygdommen går over af sig selv"
Jeg har respekt for min læge som menneske - for han er en glimrende repræsentant for racen - men hans ord er aldrig vægtet tungere end f.eks. min mors.
tilføjet af

Jeg ved selv hvor svært det er ...

at holde op med at ryge, Dulkis. Man kan hvis man virkelig VIL, men for at kunne træffe den endegyldige beslutning, må man føle sig motiveret. Derfor skriver jeg fortsat.

Med venlig hilsen, ftg.
tilføjet af

Det gør du jo rask væk selv

Henviser til udenlandske artikler og bøger.
Men det er måske kun dig der gør det?
Og lægestanden er ikke kun uddannet til at helbrede, der er også uddannet til at forebygge.
Får du ikke foretaget nogen former for forebyggende undersøgelser? Livmoderhalskræft? Brystkræft? Blodtryksforhøjelse? Hjerte-kar sygdomme?
Har du børn? Fik du foretaget nogen former for undersøgelser i graviditeten? Alle graviditetsundersøgelser er forebyggende - ellers ville de jo være fuldkommen ligegyldige, og kun nødvendige hvis man havde symptomer på et eller andet.
Det danske sundhedssystem er ikke særligt gode til forebyggende undersøgelser, men det bliver da bedre og bedre. Og heldigvis kan vi selv vælge om vi vil tage disse undersøgelse eller ej. Men at man mener lægen ikke har forstand på forebyggelse omkring et punkt, men har det på andre punkter... det er vist ren indbildning, eller måske snarere ønsketænkning.
tilføjet af

hmmm

"Jeg tror jeg ved mere om sund levevis end han gør, men han er jo altså også kun uddannet til at helbrede sygdomme."
tror du så ikke bare at det er dig der forsøger at gøre dig klog på områder du ikke har meget forstand på, Dulkis?
tilføjet af

Tror du virkelig det?

At lægerne arbejder efter devisen " lægekunst er at underholde patienten, til sygdommen går over af sig selv"?
Holda op. Dvs. at du aldrig nogen sinde kontakter din læge? Hvis de alligevel bare underholder dig, indtil det går over af sig selv, så kan du jo lige så godt underholde dig selv, indtil sygdommen går over af sig selv.
Håber virkelig at du aldrig kommer til at fejle noget der kræver lægehjælp - for så er du godt nok ilde stedt, med den holdning du har til lægerne.
tilføjet af

nu tror jeg vidst

at du bare skriver for at holde dig selv vågen, Dulkis!?
Gaaaaab, hvor du dog lyder uvidende!
tilføjet af

Glad for

Du alligevel følger med i min gøren og laden *SS*
tilføjet af

kan ikke

lade være med at følge dig?
Det rabler lige pludselig, og så er der måske 1 der savner dig, selv om jeg tvivler.
tilføjet af

Hvad gør jeg selv?

Det må du lige dokumentere.
Jeg tror du tager fejl af mig og en anden, men det kræver selvfølgelig også lidt at følge med.
tilføjet af

Nej - det tror jeg ikke

så havde jeg ikke udtalt mig sådan.
tilføjet af

Stakkels uvidende

det er et citat af Voltaire - men det var måske skudt lige vel meget over målet? Tegning!!
tilføjet af

Dit svar siger alt

Du benytter dig af de forebyggende undersøgelser som du gerne vil høre resultatet på. En tur til tandlægen kan du overkomme, og måske også den 3-årlige underlivsundersøgelse, og ja, undersøgelsen for brystcancer er sikkert også med på dit program.
Men en undersøgelse der kunne risikere at fratage dig dine i øvrigt indholdsløse argumenter for at fortsætte rygningen - det kunne du ikke drømme om.
De danske læger - faktisk hele verdens sundhedsindustri giver du intet for. Altså medmindre det er fordi de giver dig et svar du gerne vil høre. Siger de noget, som du ikke vil høre, er de kvaksalvere og uvidende om livets realiteter.
Har du overvejet, at det jo ikke er alle der bliver syge af rygningen. Kunne det ikke være meget rart at få undersøgt om du er en af de heldige, der rent faktisk kan ryge uden risiko for KOL? Eller ville du heller ikke tro på den besked fra disse uvidende og dårligt begavede læger?
tilføjet af

Næppe

Læs dine egne indlæg igen. Der er nok at tage af.
tilføjet af

Hvis din læge er så elendig

Hvorfor skifter du så ikke til en mere kompetent?
tilføjet af

Nikotinprodrodukter

Nikotinprodukterne er dyre, ja, men ikke helt så dyre som at ryge.
Og under alle omstændigheder: Hvis du månedligt bruger 1.000 kr. på tobak, så er der vel ikke tabt så meget ved at bruge 1.000 på nikotinprodukter?
Eller...?
tilføjet af

Har du helt mistet taget?

eller følger du bare ikke med herinde? Dulkis er eksryger, hvilket hun efterhånden har skrevet et utal af gange.
tilføjet af

Pis med dig

Nikotintyggegummi er væsentlig dyrer end cigaretter - du ævler og ævler.
tilføjet af

Tror du selv du motivere nogen med dit frelste bræk?

Lige så lidt du kan omvende nogen til jehovaer herinde lige så lidt kan du få dem til at standse rygning.
tilføjet af

JEG TROR PÅ OPLYSNING.

Når man har oplysninger nok vil man føle sig motiveret.
Nej, jeg har ikke sagt at jeg motiver andre. At tænke høje tanker om sig selv lader jeg andre om.
Venlig hilsen, ftg.
tilføjet af

Jeg undskylder..........

mit dumme og naive svar. Jeg har lige læst det igen efter jeg stod op her til morgen. Jeg havde været i byen og var lidt negativ da jeg kom hjem, fordi den pige jeg bagte på, ikke ville med mig hjem. Ja, jeg har lidt svært med damer, men det er jo forståeligt når jeg bliver sådan ved intagelse af alkohol!
Jeg unskylder meget!
tilføjet af

Næppe

Det er sådan set en meget livstruende vane, og ikke et spørgsmål om tortur af krigsfanger. Fokus er malplaceret, og med den energi hun lægger i forsvaret af rygningen... Så er hun selv hamrende afhængig, eller også ville næppe bruge så meget energi på det.
Desuden kan eksrygere også blive syg af at have været ryger engang. Det at man er eks, fritager ikke en for den risiko man nu engang har påført sig selv.
Og at lade hånt om lægestandens ekspertice, kan man ikke tillade sig, ikke engang som eksryger.
tilføjet af

ftg - vrøvl

Hvad fanden betyder det her så? Du skriver præcis DERFOR - så den retræte er til grin.
...men for at kunne træffe den endegyldige beslutning, må man føle sig motiveret. Derfor skriver jeg fortsat.
tilføjet af

Glem det,

men det er rigtigt, man må selv træffe sine beslutninger, og det gør man på baggrund af de oplysninger som man har.
Venlig hilsen, ftg.
tilføjet af

Oops, unskyld................

mit svar til dig!
Jeg har rigtig dummet mig i nat, efter jeg kom så sent hjem.
Du har da ret i det du skriver. Og så kan jeg tilføje, at de 1000 kr kun er i en begrænset periode, hvorefter jeg også kan kvitte nikotinprodukterne. Herefter er besparelsen fuldændt, da jeg hverken behøver betale for cigaretter eller hjælpeprodukter.
Det kan kun svare sig, at forsøge at stoppe.
Fra det nye år, tror jeg jeg vil kvitte både tobak og alkohol, så jeg kan få det bedre med migselv og opføre mig ordentligt. Flere af mine indlæg beviser bare, at jeg har et problem, som inderst inde nok stammer fra mine mindreværkskomplekser.
Hilsen Snuden (Alias Mjølner)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.