10tilføjet af

Lærere og elever

Surfede lidt rundt på nettet og faldt over nogle artikler, der er skrevet i USA om sexuelle forhold mellem lærere og elever. Også læreres koner muntrer sig med de unge studerende og straffes derefter både med bøde, mandens bortvisning fra skolen og sågar fængsel.
I etisk forstand er det uhørt at en person, der skal være forbillede, bryder grænsen og trænger sig ind på elevens private område. Det er et sårbart sted, som man bør værne om. Jeg mener også at alle skoler i DK har politikker, der på det punkt beskytter de unge.
Men i lovens forstand kan to mennesker sagtens have sex med hinanden om der så var 60 år imellem dem, uden det er en forbrydelse.
I danske øjne er det amerikanske syn på sagen måske at skyde over målet, men jeg tænker på: Hvor grim en forbrydelse er det, at lærere og elever har sexuelle forhold?
Hvori består forbrydelsen egentlig, hvis en lærer og en elev bliver forelskede i hinanden? Holder det pludselig op med at være en forbrydelse, hvis læreren skifter arbejde, og de stadig hygger sig sammen?
(Og jeg snakker selvfølgelig kun om folk der er over den seksuelle lavalder, for hvis de var under, så var det jo slet ikke et problem, så er de beskyttede i forhold til loven.)
tilføjet af

du kan da

altid spørge lady pædo om sine forhold til babyer?
tilføjet af

Jeg taler ikke om pædofili

jeg skrev iøvrigt:
Og jeg snakker selvfølgelig kun om folk der er over den seksuelle lavalder, for hvis de var under, så var det jo slet ikke et problem, så er de beskyttede i forhold til loven.
Og skrid så ud med den påstand hele tiden. Det er vist feset ind hos alle at LIR i en sammenhæng har sagt noget om sex med spædbørn, men jeg ved ikke hvilken sammenhæng det er, og det er IKKE emnet jeg er inde på. FAT det...det er unge og voksne mennesker som har et seksualliv jeg taler om! Og jeg taler netop om seksuelle forhold mellem mennesker hvor der er respekt og ligeværdighed...men en stor aldersforskel og nogle sociale roller som stiller sig som en forhindring imellem dem!
Du skal TÆNKe dig om for at tage stilling...ike fyre det der snavs af hele tiden. Det bliver vi der gider debattere meget trætte af! Der er jo ikke noget nyt i det..kun spam!
tilføjet af

I et afhængighedsforhold..

..som f.eks. lærer/elev, er aldersgrænsen 18 år. Så det giver sig selv, at hvis læreren eller eleven flytter undervisningssted gælder den almindelige lovgivning,altså 15 år. Aldersforskellen er uden betydning.
Kender til en lidt speciel sag, hvor læreren tilfældigvis blev underviser for sin kæreste, der på det tidspunkt var 16 år. Man klarede den ved, at hun flyttede til en anden klasse på skolen, men den må nok siges at have været på kanten.
tilføjet af

Og svært at kalde det en forbrydelse

En svær situation at stå i for dem begge. Det der er kernen i mit spørgsmål det er netop, at mens læreren underviste eleven, så var det en forbrydelse at have et sexuelt forhold, men hvis eleven rejste sig op, og gik ind i klasseværelset ved siden af, så var det ikke en forbrydelse mere.
Det er svært for mig at få øje på, hvem vi tager hensyn til af de to parter. For mig ser det mere ud som om hensynet handler om skolen. Er ikke sikker på at det jeg får øje på er hele billedet, men for mig ser dte ud som om skolen ikke kan have, at der dyrkes sex på området!
Og det kan vi selvfølgelig heller ikke, men så er det jo DET det handler om...og ikke at kriminalisere lærere og elever, som bliver forelskede i hinanden.
tilføjet af

Lærere og elever skal ikke

have et forhold kørende. Hvis en lærer ikke formår at lægge den bremse på sig selv bør vedkommende ikke undervise børn og unge.
Hvis lærerne har noget kørende med elever under den seksuelle lavalder er sagen jo klokkeklar.
tilføjet af

mine tanker

synes du har ret i din tankegang om hvorvidt det er en forbrydelse eller ej. mener dog ikke man bør ændre på noget rent lovmæssigt.
jeg vil anskue det på en lidt anden måde. fx da jeg gik i folkeskolen, der blev vores klasser slået sammen fra 3 til 2, det betød at min klassekammerat kunne "risikerer" at få sin mor som dansklærer. det undgik man ved at sige at han skulle gå i den modsatte klasse. og hvorfor så det?! jo fordi det ville skabe en akavet situation for ham, hvordan skal han reagerer overfor sin mor derhjemme kontra skolen, eller bare hvis han har en kammerat med hjem. hun ville nok heller ikke bryde sig om at skulle skælde ham ud foran klassen hvis han havde lavet narrestreger, netop fordi det er hendes søn, hvilket sikkert ville medføre drillerier.
det kunne også tænkes at hun gav ham fordele i undervisningen, i karakter bedømmelsen osv osv.
med andre ord, hun kan ikke være neutral overfor ham som hun kan overfor andre.
lidt det samme med kærester (okay, wilbek klarede det godt da han var landstræner) hvordan skal han forholde sig, hvad sker der hvis han skælder hende ud i klassen, tager de "skolen" med hjem i privaten, giver han hende bedre karakterer end hun egentlig burde...
det var lige mine tanker, hvorfor jeg synes det ville være upraktisk. men med hensyn til loven, så tror jeg også det er fordi det er lettere at manipulere med fx elever, nogle af dem vil se op til læreren som så kan udnytte dem og bare påstå at de var kærester. derfor synes jeg at lovgivningen er fin som den er og kan godt se formålet med den.
mh Jacob
tilføjet af

Jeg tror...

At det handler om at læreren altid skal kunne behandle sin elev objektivt.
Jeg kan godt se problemstillingen i karaktergivning af en elev som er kæreste med læreren...
Jeg kan også godt se samme problem hvis de slår op... Bare med omvendt fortegn...
Der vil kunne stilles begrundet tvivl om lærerens objektivitet i begge tilfælde...
Og værst... Den unge kan jo føle sig presset til at indgå/fortsætte et forhold imod deres vilje på grund af ovenstående...
Derfor syntes jeg at den lov er på sin plads...
tilføjet af

Til Jacob og Dommeren

Jeg forstår hvad I siger, og det er sikkert også derfor bestemmelserne er blevet lavt. Det er jeg bestemt heller ikke uenig i. Jeg synes faktisk det er umådelig vigtigt for en lærer ikke at lade sig forføre af en ungdoms skønhed, for der mangler immervæk en bunke modenhed og udvikling før man reelt kan kalde forholdet for ligeværdigt...men man har jo set at det virker ok ind i mellem alligevel.
Godt billede Jacob...det der med hvis en elev havde en mor som lærer..det ville være helt akavet, og med den forskel at hun holder aldrig op med at være mor til eleven, men en kæreste jo ikke givet har den samme rolle hele tiden.
Men det der slog mig ved mit surferi var at i USA, er det en alvorlig forbrydelse. Nogen lærere har fået fængelsstraf. Det forekommer mig skudt helt ved siden af, og handler ikke mere om at forebygge dilemmaer og akavede situationer, men at direkte kriminalisere ud fra moral.
Det slog mig vi nok i meget høj grad er nødt til at være opmærskomme på at undgå at glide over i den grøft, men netop holde fast i, at det er for at forebygge de dilemmaer, som er beskrevet i denne tråd.
tilføjet af

Der vil jeg give dig ret...

Fængselsstraf for et forhold som begge er indforstået med, er lige i overkanten for den "forbrydelse", eller hvad man nu skal kalde den lykkelige omstændighed... Men helt ok at fortælle læreren, da han bør regnes for den stærke i forholdet, at han må finde sig et andet job som bedre harmonerer med hans kærlighed...
tilføjet af

Duer ikke Dommer

der er ikke megen debat i enighed ;oP
hehe
men jeg er helt enig med dig ;o)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.