9tilføjet af

Glid af, glat ud, vær neutral

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/03/12/115255.htm
Ovenstående artikel handler om hvordan et offer for et røveri anbefales at agere: Glid af, glat ud og vær neutral.
Der står tilmed at man skal forsøge at gå positivt ind i det!
"Hvor er det godt, at du griber fat i mig og står der og truer mig med den kniv. Det er vel nok en flot kniv du har der!".
"Min pung og min mobiltelefon!? Nu er jeg utrolig glad for at du stiller mig netop det spørgsmål. Naturligvis må du få det - og må jeg da ikke lige minde dig om min pin-kode".
Meningen er som sådan god nok - men kan det virkeligt være rigtigt at man som menneske skal finde sig i at blive tyraniseret?
Ja, der er risiko - stor risiko - hvis man gør modstand, men derfra og så til at det kriminal Præventive Råd opfordre offere til at være passive og positive i gerningen, synes mig absurd.
Hvad bliver det næste - at voldtægtsofre gør bedst ved at simulere begejstring og en orgasme, hvis man er rigtig kæk - for derved at please voldtægtsmanden og undgå tæsk og det der er værre.
Helt ærligt - det er at gå over stregen direkte at opfordre folk til at være behjælpelige.
tilføjet af

Nemme ofre = flere røverier

Jo, og en sådan lalleglad holdning har jeg heldigvis ikke. Når man går i krig - må man nødvendigvis ofre sit liv for friheden, det er spillereglerne for krig.
Man lægger sig ikke ned for fjenden uden kamp og siger - tag mig!?
Hvis vi blot lægger os ned, vil der komme flere banditter - fordi de ved at det er nemt, og at vi er nemme ofre. Men VI ER virkelig Nemme Ofre! Bare se på udviklingen mht. trykkefrihed & folkelig stolthed - hvor blev den af?
tilføjet af

Overdrivelse fremmer forståelsen ?

Ahhh, måske er det ikke så nødvendigt at minde om pin-koden, det skal fjolset såmænd nok selv huske 😃
Men ellers - i det små - er det nu en fornuftig leveregel.
Hvis du ser lavlødige amerikanske film, kender du også udtrykket "don't you eyeball me" ~ lad være at stirre på mig.
Du kan se princippet i det små, når der kommer én fra bøh-landet ind til den store by, hvor han undrer sig over, at folk ikke kigger på hinanden, ja naboer hilser ikke engang på hinanden.
Det gamle princip med at "nu lukker jeg øjnene, så kan du ikke se mig" det er meget brugt til at undgå ballade når man er ude blandt fremmede.
Og så kan man græde over det, for det er et tydeligt tegn på total fremmedgørelse.
Men hvis du overlever et røveri eller en voldtægt, så har du i hvert fald ikke gjort alting forkert. Og med risiko for ligesom Ove Dahl at få en politianmeldelse for racisme på halsen så vil jeg da sige, at øst-røvere og unge i grupper, de er totalt hæmningsløse og forstår ikke at stoppe igen, selv om ofret ligger ned.
[l][s][s][l]
tilføjet af

Et at synes....

Jeg vil gerne give dig ret i den første halvdel om at holde lav profil - men det er jo mere forud for gerningen.
Og jeg er også enig med dig i at der ikke er nogen skam i at overleve et overfald, uanset om man slipper fra det på den ene eller den anden måde.
Men dertil officielt at opfordre folk til at overgive sig er noget andet. Det stiller nu engang røveren og potentielle røvere i en noget bedre situation, samtidigt med at det nærmest kan få offeret til at forekomme skyldig, hvis man ikke samarbejder med røveren.
At dette budskab så kommer fra Det Kriminalpræventive Råd gør det jo ikke mindre mystisk. Jeg troede de havde til opgave at forebygge kriminalitet og ikke hjælpe forbryderen med at sikre et roligere arbejdsmiljø.
tilføjet af

Forebyggelse ?

Det virker som om du og jeg ikke er HELT enige om det rigtige tidspunkt for forebyggelse 😃
Et forkert tidspunkt for forebyggelse: når røveriet eller overfaldet er gået i gang.
Et rigtigt tidspunkt for forebyggelse: før du vover dig ud i junglen, allierer du dig med andre med samme dødsforagt og aftaler at I følges ad til sidste blodsdråbe, også selv om én af jer evt. bliver "træt" i løbet af aftenen. Denne sidste aftale var desværre nok ikke på plads for pigen i Herning.
Et rigtigt tidspunkt for påbegyndelse af indfangning af dyr og forberedelse af straf: når overfaldet er vel overstået, og alle parter (røver og berøvet) er gået hver til sit og har mistet synskontakten.
[l][s][s][l]
tilføjet af

Jeg tror vi er ganske enige

i at forebyggelse finder sted inden udåden.
Men den henvisning DKR kommer med er i forbindelse med gerningen.....ikke før og ikke efter, men imens den foregår 😉
tilføjet af

Du kunne have narret mig

lige der 😃
Du skriver: "Men dertil officielt at opfordre folk til at overgive sig er noget andet. Det stiller nu engang røveren og potentielle røvere i en noget bedre situation, samtidigt med at det nærmest kan få offeret til at forekomme skyldig, hvis man ikke samarbejder med røveren."
At overgive sig - er det ikke bedst timet, når overfaldet ER gået i gang ?
Mon ikke der på det tidspunkt kun er ET resultat, der tæller, nemlig overlevelse med færrest mulige skader ?
For 20 år siden (ca.) begyndte politiet at advare mod at tilfældige forbipasserende blander sig. Dengang syntes jeg, det var alvorlig mangel på civilcourage. I dag synes jeg aften- og nattelivet er blevet så råt og hæmningsløst, at jeg absolut bakker op bag DRs udmelding - som vistnok også er i tråd med kriminalpræventivt råds anbefalinger.
[l][s][s][l]
tilføjet af

Jamen....

lad os nu holde snot fra overskæg.
Artiklen er skrevet på DR - med henvisning til DKR (Det Kriminalpræventive Råd).
Det er ikke DR's udmelding - men DKR's udmelding.
Jeg tror at vi kan være enige om at være uenige i, hvem der kommer med udmeldingen 😉
Hvordan man bør forholde sig som offer burde ikke tilrådes af DKR - det sender et helt forkert signal.
tilføjet af

Kildekritik :)

Du har ret i, at der citeres fra folk i det kriminalpræventive råd.
Jeg har ret i, at det er Danmarks Radio-journalister, der har udvalgt citaterne og klummens "linie".
Jeg er ikke HELT sikker på, at vi kan blive uenige så langt 😃
Hvad DKR skal tilråde til eller ej, her er der vist rige muligheder for uenigheder 😃
De sidste 10 år er antallet af overfald og røverier steget pænt. Procentfordeling af alvoren er så nogenlunde uændret, men i og med at antallet er steget, er der således også flere alvorlige skader.
Det er ikke lykkedes at skabe nogen statistik der afklarer, hvordan man kan undgå voldelige overfald. Der ser ikke ud til at være sammenhæng med spiritus på overfaldsmandens side, altså burde det være muligt at mindske den skade han gør ved hensigtsmæssig opførsel - han er jo ikke stået af i spiritus-tåger. Her synes det præventive råd så, at overgivelse er en fornuftig reaktion, når overfaldet ER i gang.
Det synes jeg så at de skal have lov til at sige. Hvis det ligefrem kan gøre at de overfaldne får mindre skader end ellers, synes jeg egentlig, at det præventive råd har gjort en god gerning.
"Et helt forkert signal" som du udtrykker dig, tja det har jeg så ikke lige opfattet.
[l][s][s][l]
tilføjet af

Jeg ved godt peberspray er ulovligt

- også den hjemmelavede med chili, selvom den selvfølgelig er i tasken fordi jeg har været ude som kogekone, men jeg ved sikkert som amen i kirken, at jeg aldrig ville kunne huske den remse fra det præventive råd. Jeg ville blive stiktosset uden at tænke mig om. Min rygmarv er lavet sådan.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.