7tilføjet af

forskellen på ffektivisering og rationalisering?

Nogle der kan hjælpe?
tilføjet af

Produktion?

Hvis det er i forbindelse med erhvervslivet/produktion så vil jeg ikke mene der er den store forskel.
Hvis jeg skal tvinges til at finde en forskel, må det være i metoden. Effektivisering kan være alt fra at ansætte en slavepisker til at indføre akkordløn. Hvorimod rationalisering ikke nødvendigvis handler om at få produktionen op i et højere gear. Med andre ord er effektivisering udelukkende fokuseret på at øge produktionen, mens rationalisering handler om at "arbejde klogere, ikke hårdere".
Men ret beset syntes jeg ikke der er den store forskel. Rationalisering er vel også en metode til at opnå effektivisering. Så jeg tror ikke der nogle større problemer i at bruge de to begreber mere eller mindre synonymt.
Men spørg dog din samfundfagslærer eller medstuderende - du går vel i skole for at lære noget 😉
tilføjet af

stor forskel

selvfølgelig kan du sige at forskellen er ens, men du kunne eventuelt bruge dig selv som udgangspunkt, du har så og så mange kræfter, fordelt over flere muskelgrupper og du har så og så meget arbejde du skal have udført i løbet af de 7,5 timer du er på arbejde i dag og de næste 5 arbejdsdage, så du er nødsaget til at rationalisere med dine kræfter og derfor må du effektivisere dine arbejdsmetoder.
for at spare på dine kræfter, så de kan holde hele ugen, er du nød til at bruge dem rationelt.
Jeg har en arbejdsopgave, jeg udfører den hurtigt og derfor effektivt, problemet er bare at jeg så skal holde pause x antal minutter bagefter, derved arbejder jeg hurtigt og effektivt men ikke rationelt.
tilføjet af

Nemt nok

Du kan effektivisere nogle arbejdsgange og procedurer, så du får frigjort nogle ressourcer. Disse ressourcer kan du så vælge at bruge på andre opgaver, eller du kan vælge at rationalisere dem væk.
tilføjet af

i disse tider...

Jeg gr på uni, og min lærer har ikke lyst til at undervise, men er tvunget pga uni loven.
Jeg tror jeg skal passe på med at spørge om noget der ikke kan relateres tl pensum, jeg må jo ik ta hans tid.
tilføjet af

hmm

Fint eksempel :)
Tak
tilføjet af

aha

Så erspørgsmålet vel om det er rationelt at effektivisere?
;)
tilføjet af

Jeg vil mene at

Effektivisering, betyder at man gør arbejdsgangen mere effektiv ved at indføre f.eks nye maskiner eller andre arbejdsgange/metoder. Men man beholder det antal arbejdere der er ansat i firmaet.
Rationalisering er næsten det samme, men der slår man f.eks to arbejdsgange sammen til en, og fyrer den ene af arbejderne.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.